Nyheter

Stångåstaden ger grönt ljus till 553 nya bostäder

I dagarna har Stångåstaden skrivit avtal om att bygga 553 nya bostäder runtom i Linköping. Det handlar om 176 bostäder i Linköpings nya område Djurgården, 192 bostäder (med option på ytterligare ca 50) i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, och 185 nya studentbostäder i studentområdet Flamman i Gottfridsberg.

Totalt uppgår värdet till 1,3 miljarder SEK.

– Vi fortsätter att bygga och möjliggöra för Linköping att växa. Det är oroliga och tuffa tider men bostadsbristen finns kvar. Om ingen vågar satsa i sämre tider så riskerar vi hamna i ett läge med ökad bostadsbrist när konjunkturen vänder, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden. 

Vi har arbetat med samverkansentreprenader och genomfört så kallade FAS1: or för projekten på Djurgården, Dynamiken i Ebbepark och Flamman under våren. I den nya stadsdelen på Djurgården har vi tecknat avtal med PEAB om att bygga 176 nya bostäder och ca 3400 m² lokaler. I Ebbepark har vi tecknat avtal med ED Bygg om 192 nya bostäder i kvarteret Dynamiken och i kvarteret Flamman har vi kommit överens med BC Linköping om att uppföra 185 nya studentbostäder i centralt läge.

– Det känns fantastiskt kul att precis innan semestern lyckas gå i mål med tre nya bostadsprojekt. Totalt har vi alltså beställt 553 nya bostäder i en tid när nästan alla andra aktörer drar i handbromsen. Samverkansformen har gjort skillnad och bidragit starkt till att vi lyckats komma fram med projekten till byggkostnader som gör dem genomförbara, säger Fredrik Törnqvist. 

Fakta Djurgården:

Antal lägenheter: 176
Antal lokaler: 8 lokaler mellan 52–2400 m²
Objektsfördelning: 20 st 1 rok, 58 st 2 rok, 76 st 3 rok, 22 st 4 rok
Byggstart under året
Inflytt: under 2025–2026
Hållbarhet: Målet är att certifiera enligt miljöbyggnad silver.
Entreprenör: Peab

Mer om Djurgården:

När den nya stadsdelen Djurgården, granne med Tinnerö eklandskap, är fullt utbyggd kommer den bestå av omkring 3000 nya bostäder, skolor, förskolor, äldreboenden och idrottsplatser. Det planeras även för en utökning av serviceutbudet i området genom lokaler för handel och kontor. En ny stadsdelspark finns också med i planeringen. Målbilden är att Djurgården ska ha en känsla av innerstad, området kommer därför att byggas med relativt hög täthet och ett rikt inslag av handel och andra verksamheter som bidrar till en centrumkaraktär.
(källa: linkoping.se)

Fakta Dynamiken:

Antal lägenheter: 192
I avtalet ingår även en option på att bygga cirka 50 smålägenheter (ev. coliving-koncept).
Antal lokaler: 0
Övrig byggnation: Gästlägenhet
Objektsfördelning: 40 st 1 rok, 99 st 2 rok, 41 st 3 rok, 12 st 4 rok
Byggstart under året
Inflytt: våren 2026
Hållbarhet: Målet är att certifiera enligt miljöbyggnad silver. Fastigheten kommer vara ansluten till det geolager som finns i Ebbepark.
Entreprenör: ED Bygg

Mer om Ebbepark:

I Ebbepark, mitt emellan city och Linköpings universitet, bygger Stångåstaden totalt över 1000 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter. Området har en blandad karaktär. Förutom bostäder finns olika typer av verksamheter, träningsanläggning, skola, vård och flera restauranger.

Fakta Flamman:

Antal lägenheter: 185 studentbostäder
Objektsfördelning: 167 st 1 rok, 14 st 2 rok, 4 st 3 rok
Byggstart under året
Inflytt: under 2026
Hållbarhet: Målet är att certifiera enligt miljöbyggnad silver. Option finns för att bygga solceller på taket.
Entreprenör: BC Linköping

Mer om Flamman:

Flamman ligger i stadsdelen Gottfridsberg och är ett av Linköpings äldsta studentbostadsområden. Studentbostäder har idag 250 studentbostäder i området, framför allt korridorsrum.

På bilden: Flamman Studentbostäder i Linköping