Nyheter

Nordstans muralmålning invigd

Den 1 juni invigdes Nordstans nästan 2000 kvadratmeter stora muralmålning på P-husets tak. Målningen är Nordstans 400-årsgåva till staden och ingår i ett europeiskt kulturprojekt där nio städer skapar kulturella arenor på tak med syftet att frigöra potentialen i dessa stora, outnyttjade centrala ytor.

Muralmålningen har uppförts av den belgiske konstnären Larsen Berovets som också fått hjälp av elever från Göteborgs Konstskola. Målningen uppfördes mellan den 20 april och 10 maj och blir en del i en europisk konstutställning tillsammans med sex andra tak som får egna muralmålningar, uppförda av samma konstnär, under de kommande månaderna.

– Vårt p-hustak har fått en verklig färginjektion och målningen frigör kreativiteten både hos oss och våra samarbetspartner. Ett antal event planeras på det muralmålade taket framöver och vi börjar med gratis yoga för göteborgarna imorgon bitti. Jag är stolt och glad över att Nordstan deltar i det europeiska projektet och är övertygad om att stadens tak utgör en viktig resurs för framtiden, säger Helena Lindqvist, VD på Nordstan.

Konstverket ingår i det europeiska kulturprojektet, European Creative Rooftop Network där Göteborgsbaserade Folkstaden är medlemmar.

– Larsen Berovets och konsteleverna hade ett dynamiskt samarbete som ledde fram till en spännande målning där Berovets starka färgfält möter konstelevernas figurer, mönster och texter. Det är en sådan glädje att se det färdiga verket och hur det bidrar till att väcka liv i en annars öde plats mitt i Göteborg, säger Magdalena Forshamn och Tomas Lundberg, arkitekter från Folkstaden.

Nyfikna göteborgare och turister är välkomna upp på taket för att se målningen under Nordstans köpcentrums ordinarie öppettider.

De övriga städerna som får takmålningar är Rotterdam i Nederländerna, Chemnitz i Tyskland (kulturhuvudstad 2025), Antwerpen i Belgien, Nicosia på Cypern och Faro i Portugal. Målningen i Göteborg är finansierad av EU-programmet Kreativa Europa och svenska Kulturrådet.

Bakgrundsfakta:

Biografi Larsen Bervoets

Larsen Bervoets (Antwerpen, 1979) är en multidisciplinär och experimentell konstnär. Under sin karriär har han gjort flera muralmålningar inomhus och utomhus, arbetat på duk och paneler, tillverkat egna skulpturer, installationer och möbler. Han är fascinerad av samspelet mellan färg och rum, i kombination med perspektiv, den mänskliga synvinkeln och det naturliga spelet av ljus och skugga. Man kan ofta se honom göra små ingrepp på de märkligaste platserna eller göra studiemodeller av vanlig kartong i sin ateljé.

De verk han visar för allmänheten (i form av väggmålningar eller dukar) kännetecknas av strama geometriska kompositioner med linjer, plan, skuggor och grafiska element som ger ett intryck av ”ett rum”. I Göteborg består Larsen Bervoets muralmålning av abstrakta färgfält som ger en illusion av att vara i flera lager. Varje stads målning ges också sin särprägel genom lokala konstnärers tillägg av mönster och figurer inom färgfälten.

https://www.instagram.com/larsen_bervoets/

Reuftop – European Creative Roofop Network

Projektet Reuftop – European Creative Roofop Network är nio städer/organisationer som i fyra år (2021 – 2024) ska uppmärksamma och utveckla städernas bortglömda kulturarv och markresurs: taklandskapet. Uppgiften är att främja hållbar innovation och ekonomisk utveckling, samt tillhandahålla europeiska medborgare en ökad tillgång till kulturellt och medborgerligt deltagande och bidra till en högre livskvalitet i städerna.

Projektet ska skapa en gemensam ”känsla av europeisk plats”, genom att koppla samman gränsöverskridande kulturupplevelser och framtida visioner om hustak i en gemensam europeisk berättelse.

Projektet är finansierat av EU-programmet Kreativa Europa och svenska Kulturrådet.

Folkstaden

Partner och projektansvariga för ECRN i Göteborg är Folkstaden, som sedan 2014 har initierat och genomfört flertalet kulturprojekt och utställningar inom det överlappande fältet av arkitektur och konst, planering och kultur.

Projektledare/konstnärliga ledare är arkitekterna Tomas Lundberg och Magdalena Forshamn.

Foto: Per Pixel Petersson