Nyheter

Arkitektur möter natur – Umeåregionens nya vindskydd står klara

Under vårterminen har arkitekturstudenter från Arkitekthögskolan i Umeå designat unika väderskydd på tre platser längs med vandringsleden Flottarstigen i Robertsfors kommun. Projektet är ett en del av arkitekturfestivalen Arknat där människans behov av ro, skydd och samvaro kombineras med naturens förutsättningar.

Arknat har genom åren uppmärksammats internationellt och prisats för sitt unika koncept där studenter, näringsliv, kommuner och allmänheten samarbetar. Det handlar oftast om funktionella och nyskapande väderskydd som är för allmänheten och uppmuntrar bland annat till friluftsliv och lekfullhet i träbyggnad.

– Arknat pågår normalt under två intensiva sommarveckor. Nu har vi utvecklat en variant där vi har haft mer tid på oss, inte bara för att skissa och bygga mer, utan lära känna samhället, platsen bättre samt finna nya innovativa träbyggnadslösningar. De tre unika platserna vi skapat längs med Rickleån hoppas vi ska nyttjas och uppskattas framöver, säger Martin Björklund, projektledare på Arknat

– Vandrings- och cykelintresset har de senaste åren ökat i Umeåregionen och projekt som detta adderar verkligen mervärde till platsen. Jag tror att vindskydden i sig kommer bli en anledning till att man besöker Flottarstigen och Robertsfors i sommar, säger Johanna Palmlöf Brus, destinationsutvecklare på Visit Umeå.
PlatsKoordinater till de nya vindskydden

1) Johanneslund. Platskoordinater: 64.154720, 20.861744. Parkeringsanvisning hittas här.
2) Åknät. Platskoordinater: 64.220384, 20.795268. Parkeringsanvisning hittas här.
3) Räveln. Platskoordinater: 64.182586, 20.847865. Parkeringsanvisning hittas här.

Mer om samarbetet

Sedan 2017 arrangeras Arknat med syfte att öka förståelsen för träbyggnation för framtidens arkitekter och förmedla samspelet mellan arkitektur och natur. Samarbetspartners och möjliggörare i detta projekt är Robertsfors kommun, Arknat, Arkitekthögskolan vid Umeå universitet, Holmen Wood Products, Essve, Cramo Umeå och Bygma Umeå.

Foto: Amanda Sveed/Visit Umeå