Nyheter

Gustavsbergs Porslinsfabrik totalrenoveras med fokus på flexibilitet

Gustavsbergs Porslinsfabrik var en viktig del av den svenska industriella utvecklingen och redan 1825 började porslin att tillverkas i den k-märkta byggnaden. Nu går fabriken in i en ny era, när 14 000 kvadratmeter fabrik ska omvandlas till lokaler för verksamheter inom bland annat handel, kontor, utbildning och kultur. De nya lokalerna har rustats med inomhusavloppsrör från Wavin, som möter krav på såväl arbetsmiljö som flexibilitet – något som är A och O vid renoveringar och stambyten.

Det var år 1825 som Gustavsbergs Porslinsfabrik byggdes och kort därefter började de att producera porslin. Men under en vinter för några år sedan fick det karaktäristiska sågtandade taket erkänna sig besegrat av vikten av den tunga snön som la sig på taket. Takkonstruktionen brast och det blev startskottet för den totalrenovering som byggnaden nu genomgår, där 14 000 kvadratmeter ska omvandlas till butiker, kontor, utbildningsytor och kulturhus.

– Under åren har byggnaderna runtom fabriken rivits och det har byggts bostäder. Nu ska fabrikens kvarvarande produktion flytta till en ny lokal och den resterande ytan ska hyras ut till diverse verksamheter. När taket rasade in gick processen i gång och nu är vi i gång för fullt, berättar Håkan Sjöblom, projektledare på THP Kleaa VVS.

Det är THP som är entreprenör och byggherre för projektet. För att möta krav på såväl ljuddämpning som sina installatörers arbetsmiljö, har underleverantören THP Kleaa VVS valt Wavin som leverantör.

Mixa och matcha för optimalt resultat

Wavin är en av världens största tillverkare av VS-lösningar. Deras plaströrssystem erbjuder flera fördelar som passade bra till projektet i Gustavsberg.

Håkan Sjöblom förklarar:

– Det som är bra med Wavins system är att de kan utnyttjas på olika sätt. Vi har marksystemet som kan grävas ner, sedan har vi vanliga inomhusavlopp och sedan det tysta inomhusavloppet AS+. Så beroende på verksamheten och utrymmet har vi olika ljudkrav och därför är det bra att vi kan jobba med samma leverantör och mixa de olika systemen så att det passar överallt.

Han fortsätter:

– Sedan får vi en systemgaranti som innebär att vi vet att vi har Wavin i ryggen om det skulle hända något. Det är fördelen med att jobba med ett och samma fabrikat och det är framför allt därför vi gillar Wavins Mix & Match-system.

Renoveringar ställer krav på tid, precision och arbetsmiljö

Precis som vid andra renoveringar och stambyten har fabriken i Gustavsberg inte bara varit en dans på rosor. Ett vanligt problem är att ritningarna inte stämmer överens med verkligheten, vilket kan göra VS-arbetet både mer tidskrävande och kostsamt. Håkan Sjöblom förklarar:

– Förr gjorde man ritningar innan man började installera, men på väldigt många projekt idag görs ritningarna medan man bygger. Det är inte bra, för då har man inte den installationssamordningen som krävs med de andra disciplinerna. Vi måste gå tillbaka till att jobba med förebyggande installationssamordning i tidigt skede mellan alla inblandade projekteringskonsulter. Det sparar man både tid och pengar på i slutändan.

Han kompletteras av Christer Flagstad, säljare på Wavin, som fortsätter:

– När ritningarna inte stämmer är det viktigt att ha en leverantör med ett brett sortiment av produkter, som dessutom är lagerlagda och tillgängliga. Det är vi stolta över att vara och det gör att vi kan hjälpa till snabbt med våra leveranser, vara flexibla och samtidigt erbjuda vår trygga systemgaranti.

Han avslutar:

– Med våra produkter kan installatören dessutom förhindra onödiga förslitningsskador, något jag vet uppskattas av THP Kleaa VVS. Det gäller särskilt när man jobbar med takavvattning som här i Gustavsberg. Våra plaströrssystem är av låg vikt och förbättrar därför arbetsmiljön för installatörerna. Vi är jätteglada över att ha fått förtroendet att leverera till ett av THP Kleaa VVS största projekt.