Nyheter

LINK Arkitektur gestaltar Malmös nya psykiatribyggnader med Wingårdhs och Sydväst

Nya byggnader för psykiatri, habilitering, avancerad sjukvård i hemmet och palliativ vård ska ta plats i utvecklingen av Södra sjukhusområdet Malmö. Region Skåne har anlitat LINK Arkitektur som generalkonsult för det prestigefulla uppdraget att utforma de nya byggnaderna, som omfattar ca 65 000 kvm. Det vinnande teamet består av LINK Arkitektur, med ansvar för vårdbyggnad, Wingårdhs, med ansvar för stadsbyggnad och Sydväst, med ansvar för landskap.

Efter att ha tilldelats högsta möjliga poäng i utvärderingen erhöll LINK Arkitekturs team projektet i hård konkurrens med åtta andra arkitektteam. Uppdraget omfattar programhandling och underlag till detaljplan inklusive option för system- och bygghandlingsprojektering. Psykiatribyggnader är komplexa och har många likheter med andra vårdprojekt, men de utmärker sig i vissa delar. Exempelvis är det sociala samspelet helt avgörande för att verksamheten ska kunna bedrivas effektivt och tryggt. Att få arbeta med att tillgängliggöra psykiatrin i centrala Malmö är en stor och viktig uppgift. Teamet ser särskilt fram emot att utveckla och integrera arkitektur och stadsväv i området.

Malmö stads vision är att skapa en grön oas med hälsa och innovation. Olika stadsformer ska mötas i en unik stadsmiljö där byggnader för vård och forskning, bostäder och samhällsservice möts kring en grönskande kärna. Det blir en plats för såväl rofylld avkoppling som vård och forskning, dessutom helt i linje med att hantera stadens klimatpåverkan.

– Vi är oerhört stolta över att få bidra till ett så viktigt projekt på Malmös sjukhusområde. Jag blir varm i hjärtat av satsningen som staden och regionen gör. Det centrala läget bjuder på utmaningar och det är ett kreativt uppdrag som vi gärna tar, säger Anna Espling Rolf, affärsområdesansvarig för sjukhusarkitektur på LINK Arkitektur.

Ett starkt team

LINK Arkitektur har satt samman ett komplett, starkt team med Wingårdhs och Sydväst. Samtliga är etablerade i Malmö och har ett gott renommé i staden. Tillsammans utgör de en kompetent projektgrupp som ska ta sig an det prestigefyllda uppdraget från olika infallsvinklar.

Inom LINK Arkitektur finns en gedigen kompetens inom just psykiatriprojekt och god förståelse för både process, ekonomi och genomförande. Med deras erfarenhet av att projektleda flertalet stora och komplexa projekt kommer de att leda ett lyhört konsultteam med hög verkshöjd. Utöver de nya psykiatribyggnaderna i Malmö har arkitektkontoret flera andra sjukhusprojekt på ritbordet, bland annat akutsjukhusen i Växjö och Västerås samt den rättspsykiatriska anläggningen Helix i Huddinge.

Det vinnande teamet består av LINK Arkitektur, Wingårdhs, Sydväst arkitektur & landskap, AFRY och WSP.

Projektet sätter i gång till hösten och hela sjukhusbyggnationen förväntas stå klar omkring 2034.

Foto: Perry Nordeng