Nyheter

Byggföretag bör bli mer uppmärksamma på cyberhot

Digitaliseringen har ökat i rasande takt de senaste åren och med det har tyvärr även cyberhoten ökat. Det som främst blir uppmärksammat i media är oftast attacker mot samhällsbärande verksamheter eller stora företag. Men trots att det inte pratas lika mycket om attacker mot mindre eller okända företag så blir de också attackerade.

Därför bör sådana företag, som t.ex. byggföretag, bli mer uppmärksamma på cyberhot.

Varför ska byggföretag vara uppmärksamma på cyberhot?

De flesta byggföretag är väl små och har väl ingenting av värde i sina datorer kanske du tänker? Men det stämmer inte helt att dokumenten som de har på sina datorer är värdelösa. Antagligen har dokumenten ett ganska stort värde för de anställda eftersom de behöver dem för att genomföra sitt jobb. Nuförtiden går allt fler hackerattacker ut på att kräva offret på pengar för att de ska få tillbaka sitt material, och så fungerar det även för hackerattacker inom byggbranschen.

Därför är det speciellt viktigt för företag inom byggbranschen att vara uppmärksamma mot cyberhot eftersom de troligtvis har datorer och annan elektronisk utrustning som kanske är gammal eller inte har de skydd som krävs. Dessutom kanske den generella konsensusen är att “vi har ändå ingenting av värde, så vi blir inte attackerade” och det kan leda till att hoten inte tas på allvar och säkerheten blir bristfällig. Dessutom tas datorn säkert med till flera olika platser, som kontoret, hemmet och byggarbetsplatsen, där risken att utsättas för attacker ökar. Därför behövs ett säkert skydd för att minska risken att utsättas för cyberhot. 

Hur kan några vanliga cyberhot för byggföretag se ut?

Ransomeware-attacker

Ransomware-attacker är en av de vanligaste cyberhoten idag. Det går helt enkelt till så att hackaren tar sig in i företagets system och ”stänger ner” en del av systemet. Oftast är det en viktig del som företaget behöver för att kunna bedriva sin verksamhet och hackaren ber då om en vissa summa pengar för att företaget ska få tillbaka kontrollen över systemet. Det finns lite olika sätt att komma åt företagets system. T.ex. är det möjligt att använda en trojan eller genom en phishing-attack (nätfiske).

Phishing-attacker

En phishing-attack, eller nätfiske, är när en person utger sig från att vara någon annan och skickar mail med skadliga länkar till någon av företagets anställda. Ofta kan det vara svårt att upptäcka att det är en falsk mejladress och någon som utger sig från att vara någon annan, eftersom hackarna använder en mejladress som liknar den riktiga. T.ex. genom att skriva ett stort “i” istället för “l”. Den här skadliga länken innehåller oftast någon programvara eller liknande som tar över datorn. 

Vad kan byggföretagen göra för att öka cybersäkerheten på arbetsplatsen?

För att minska risken för att ett företag faller offer för en cyberattack så är det viktigt att utbilda de anställda kring cybersäkerhet och hur man hanterar mejl med länkar. Dessutom kan det vara en god idé att skaffa ett VPN för alla datorer och enheter som företaget har. Ett VPN skyddar och krypterar alla data som färdas mellan enheten och internet och gör det därför omöjligt för hackare att komma åt dem. 

Dessutom så fungerar det överallt och oavsett var de anställda har enheterna så minskar risken för attacker. Dessutom är VPN-tjänster inte bara fördelaktiga för företag, utan det är också positivt för privatpersoner som vill surfa anonymt utan att någon kommer åt eller ser deras privata uppgifter.