Nyheter

Rockfon: ”Arkitekter och designers – ge den femte väggen en färgglad finish!”

Text: Rockfon

De allra flesta väljer vita undertak och det vittnar om en stor outnyttjad potential. Medan undertaket har stor betydelse för vår upplevelse av ett utrymme, har färger en enorm inverkan på oss – om vi vågar sätta dem i spel. Därför är det nu dags att sätta färg på den femte väggen, eller med andra ord: Tänk utanför den vita lådan, och tänk in färgade undertak i designen.

Färger väcker liv i utrymmen, talar till våra känslor och påverkar vårt humör. Inte minst när de används i taket, rummets femte vägg, där de hjälper till att förvandla vår uppfattning av ett utrymme. Dessutom bidrar färgade undertak till en mer uttrycksfull inredning.

Tyvärr är det enligt min uppfattning inte tillräckligt många som vågar gå den färgade vägen när det kommer till undertaken. Det är en del av vår inredning där färger ofta försummas, och av samma anledning är det knappast någon nyhet att den föredragna takfärgen länge har varit vit.

Så frågan är: Väljer du vita undertak till ditt byggprojekt för att det är den allra bästa lösningen för det specifika projektet? Eller väljer du de välbekanta vita undertaken för att det är det säkra valet?

Kom ihåg undertakets betydelse

Det är givetvis inte så att vitt aldrig är svaret. Det finns definitivt fördelar med de klassiska vita undertaken.

Jag anser dock att vi bör lägga lika mycket kraft och hänsyn till taken som vi gör för väggar och golv. De är en lika viktig del av inredningen. Takfärgen kan förvandla hela rummet och i samspel med den övriga inredningen kan det få rummet att framstå som större, mindre, smalare eller bredare.

Om undertaket förses med en stark färg som står i kontrast till rummets övriga färger kan vi skapa en mysig atmosfär genom att skapa illusionen av ett lägre tak. Om både tak och väggar förses med mörkare och starkare färger skapar vi en dramatisk helhetskänsla. Möjligheterna är oändliga om vi vågar sätta nytänkande först.

Låt färgkompassen visa vägen

Färgvalet är såklart viktigt, oavsett om vi färgsätter undertaket i samma nyans som väggarna, en helt annan eller väljer ett mönster. Här kommer den ofta outnyttjade potentialen i de färgade undertaken in i bilden igen.

Grönt i en sjukhusbyggnad har en avslappnande effekt på oss. Gult i en skolbyggnad sprider glädje och positivitet. Blått i kontorsmiljöer har en stimulerande effekt och ökar koncentrationen. Färger utlöser olika känslomässiga reaktioner, och vi bör kasta oss in i denna självklara möjlighet att designa utrymmen som gör skillnad för människors välbefinnande.

Det är inte bara akustiken som gör underverk för inomhusmiljön. Färger bidrar också till att stödja vårt välbefinnande och definiera vårt humör. Låt därför färgkompassen peka i riktning mot den stämning du vill skapa. Välj gärna mjuka färger som är inspirerade av naturen och dra nytta av naturens lugnande effekt på oss människor.

Lägg till färg på designen

Min uppmaning är ganska enkel: när det kommer till undertaket, våga tänka nytt och utanför den vita lådan.

Använd de många alternativen som färgade undertak erbjuder. Använd möjligheterna att låta designvisioner få fritt spelrum och se taken förvandla utrymme och atmosfär. Använd de färgade undertaken i ditt nästa projekt – oavsett om det är ett sjukhus, en skola eller ett kontor. Våga sätta färgerna i spel så att vi inte missar potentialen.

Dessutom bör de färgglada undertaken beaktas redan i designfasen. På så sätt kan vi ligga i framkant, välja klokt och se färg och funktion nå upp till en högre nivå.

En sista uppmaning måste vara att välja en undertakslösning som gläder både ögon och öron. Det är möjligt om du väljer färgade, akustiska undertak som med ljuddämpande egenskaper är utformade för att stödja en mer hälsosam inomhusmiljö. På så sätt slår vi två flugor i en smäll när vi tänker utanför den tidigare nämnda vita lådan.