Nyheter

Nu avtäcks Stockholms nya landmärke i trä

I snart ett år har ett enormt tält med vita toppar varit en del av Stockholms silhuett vid Norra Djurgården. När taket ny lyfts bort avtäcks Stockholms nya signaturbyggnad i trä – Wisdome Stockholm, redan prisbelönt för sin spektakulära arkitektur.

En 12 meter hög kupol med ett böljande tak i ett rutnät av 20 kilometer trälameller, 48 meter från vägg till vägg utan pelare. Den spektakulära arkitekturen för Tekniska museets nya upplevelsearena Wisdome Stockholm ansågs av många helt omöjlig att förverkliga. Nu står byggnaden snart klar – redan prisbelönt för sin banbrytande konstruktion som visar att även de största utmaningarna kan knäckas med nyfikenhet och innovation.

Arkitekturen har redan innan den har färdigställts belönats med World in Property Awards och uppmärksammats av arkitekter, konstruktörer och press långt utanför Sveriges gränser. Wisdome Stockholm är ingen vanlig byggnad. Det är en av världens mest komplexa träkonstruktioner som många sett som omöjlig att förverkliga.

Inuti den enorma sfäriska domen av trä installeras den absolut senaste och starkaste tekniken för vetenskaplig visualisering i 3D. Med den skapas omslutande upplevelser utöver det vanliga, nya perspektiv på vetenskap och utforskning av vår plats i universum.

Wisdome Stockholm, en upplevelsearena för omslutande visualiseringar av vetenskap:

Byggstart: 2022

Beräknad öppning: 2023

Antal sittplatser i domen: 100

Yta: 1 325 m2

Storlek på domen: 21,6 m i diameter, höjd 12,2 m

Arkitekt: Elding Oscarson

Konstruktör: Florian Kosche

Konstruktör trästomme: Hermann Blumer

Träleverantör och huvudpartner: Stora Enso

Samarbeten och finansiering

Satsningen finansieras med Stora Enso som huvudpartner och Vectura som partner för byggprojektledning för projektet samt NIBE som hållbarhetspartner och Ericsson som huvudpartner till Tekniska. Genomförandet är möjligt tack vare stöd från Wallenbergstiftelserna, Erling-Perssons Stiftelse, Stora fonden och Fritz Öst fond för elektroteknik.

En nationell satsning

Wisdome har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet. Med bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skalas det nu upp och blir en nationell satsning.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.

Foto: Anna Gerdén, Tekniska museet