Nyheter

Europas största 3D-tryckta byggnad byggs i Tyskland

Byggnaden är nästan 600 m2 (6600 ft), 54m (162 fot) lång, 11m (121 fot) bred och 9m (30 fot) hög och innehåller ett IT-serverhotell. Projektet är gjort för Heidelberg IT Management GmbH & Co. KG, en moln- och datacenterleverantör.

Europas största 3D-printade byggnad är initierad av KRAUSGRUPPE, en projektutvecklare, byggare, investerare, fastighetsförvaltare och mäklare i Heidelbergområdet. Staden har alltid legat i framkant när det gäller innovation eftersom det är en vetenskapsstad. Nu när Campbell Barracks har renoverats kommer staden att ha ett banbrytande testamente av 3D-konstruktionsutskriftsteknik som kommer att revolutionera byggsektorn. Detta banbrytande projekt byggs för Heidelberg IT Management GmbH & Co. KG, en moln- och datacenterleverantör.

Byggnaden är cirka 54m lång, 11m bred och 9m hög. Byggprocessen startade den 31 mars och förväntas vara klar i slutet av juli 2023. Det kommer att fungera som ett IT-serverhotell och kommer att bli en av de mest tekniskt avancerade och innovativa byggnaderna i regionen.

Hans-Jörg Kraus, managing partner för KRAUSGRUPPE:

– Som ett oberoende familjeföretag med en lång tradition och en framtid framför oss vill vi främja innovativa byggmetoder i Heidelberg och bidra positivt till hållbara byggmetoder.

PERI 3D Construction, en pionjär inom 3D-konstruktionsutskriftsindustrin, tillhandahåller know-how för 3D-utskriftsprocessen och använder COBODs BOD2 3D-konstruktionsskrivare för att skriva ut byggnadens väggar. PERI drar fördel av skrivarens höga utskriftshastigheter och planerar att slutföra utskriften av väggarna i detta storskaliga projekt på bara 140 timmar, vilket motsvarar att skriva ut 4 kvadratmeter byggnad per timme.

Arkitekterna från SSV Architekten och Mense Korte, som samarbetade i projektet, ägnade mycket uppmärksamhet åt utformningen av väggarna, vilket är mycket unikt sett i renderingarna av serverhotellet.

Dr. Fabian Meyer-Brötz, VD för PERI 3D Construction GmbH:

– Baserat på parametrisk design, dokumenterar den speciella väggdesign som används i byggnaden den enorma designfrihet som COBOD BOD2 3D-skrivaren möjliggör. Vi är mycket stolta för att kunna realisera vår hittills största byggnad med detta projekt.

Henrik Lund-Nielsen, grundare och generaldirektör för COBOD:

– I detta unika projekt betonar PERI två av de viktigaste fördelarna med 3D-konstruktionsutskrift; utförandehastighet och designfrihet. På grund av detta kan vår teknik utföra allt från väderkvarnstorn för materialbesparingar över lågprisbostäder i Afrika till arkitektoniska kontorsbyggnader i Tyskland.