Det nya Nationalmuseet i Oslo på stadens Rådhustorg öppnade den 11 juni 2022. Här kan besökarna uppleva gammalt och modernt samt samtida konst, arkitektur och design under ett och samma tak. Museet täcker en total yta på 54 600 m2.
Cirka 350 anställda arbetar i museets olika funktioner.
Integra System och Artifex från SystemHouse Solutions för flexibilitet och integrationer
Säkerhetssystemen som valts ut för Nationalmuseet i Oslo kommer från tillverkaren SystemHouse Solutions. Integra-systemet med fullt integrerat inbrottslarm och passerkontroll omfattar 372 dörrmiljöer med totalt 507 BCR-SD G2-kortläsare med knappsats och färgdisplay för enkel, okomplicerad och säker drift av systemet, vilket ger dig överblick från var som helst i byggnaden.
Nationalmuseums tekniska chef Björn Forwald berättar att såväl konstföremålen som människorna i byggnaden är i fokus för skyddet och säkerhetskonceptet är därför främst utformat för funktionalitet och stabilitet. System som reglerar temperatur och luftfuktighet är av största vikt för konsten och museet är utrustat med toppmoderna system för ventilation och brandskydd.
Oddbjörn Teigen, säkerhetsområdeschef på Nationalmuseum, förklarar att passerkontroll är av största vikt för att förhindra obehörig manipulering av informationen i systemen. Ett loggsystem är oerhört viktigt för att se vem som har kommit åt systemet.
Besöksledningssystemet Check från SystemHouse Solutions installerades i den administrativa delen av byggnaden och hela byggnaden täcks av brandskydd från Autronica som också är integrerat i Integra-systemet. Artifex är Integra-systemets webbaserade användargränssnitt för all förvaltning. Artifex kan fånga alla larmpunkter, dörromgivningar och integrerade system i en visuell plattform som erbjuder en utmärkt överblick, enkel intuitiv manövrering och en förstklassig grafisk visning av alla relevanta punkter i och runt byggnaden.
I Artifex användargränssnitt på Nationalmuseum ingår även översikt och drift av alla integrationer för brandskydd, säkerhetspersonalens kommunikation och videoövervakningssystemet. I installationen ingår dessutom ett datacenter med en VMware-serverlösning, en monitorvägg med 10 skärmar och olika klienter och monitorer i vaktrummet, samt flera hundra övervakningskameror och radar för rörelsedetektering i och utanför byggnaden.
Björn Forwald berättar att det har hänt mycket sedan projektets början och att installationen har ändrats och utökats under tiden på grund av nya önskemål och problem som uppstått under processen. Integration med Traka nyckelskåp, som möjliggör smart och enkel hantering av fysiska nycklar via Integra-systemet, är ett exempel på en funktion som inte fanns i den ursprungliga planen.
Toppmodernt brandskydd från Autronica
Autronicas brandskydd utformades med viktiga ”system bakom systemet”-funktioner som upptäcker avvikelser i ett tidigt skede. Detta är oerhört viktigt för att undvika att till exempel sprinkler utlöses i förtid/onödigt, vilket kan få katastrofala konsekvenser för konstverken.
Björn Forwald berättar att många funktionstester genomfördes innan man vågade ta in konstverk i det nya museet. Dessutom berättar Björn att om det uppstår en situation som utlöser brandlarm aktiveras först ett utsugssystem, följt av en visuell inspektion och sedan evakueras vid behov personer och konstverk från lokalen.
Artifex – en framgångsrik överföring i sista minuten
En av de största utmaningarna genom hela projektet var att möjliggöra för systemen att kommunicera med varandra, och till slut stod det klart att de huvudsakliga systemen som ursprungligen planerades inte kunde möta museets behov. Problem med gateways, men också höga licenskostnader, underhållskostnader och flera avancerade funktioner som inte skulle användas var några av anledningarna till att äntligen välja ett annat huvudsystem.
Nationalmuseums personal besökte Munchmuseet, som också använder Integra och Artifex, för att se Artifex och Milestone (övervakningskameror) i aktion. Det beslutades då att byta till Artifex. Detta visade sig vara ett mycket bra beslut vid rätt tillfälle. – Genom att flytta till Artifex sker nu hanteringen av alla säkerhetssystemintegrationer på en och samma skärm, vilket är en stor fördel, säger Oddbjörn Teigen, säkerhetsområdeschef på Nationalmuseum. ”Det var krångligt att ändra systemet, men eftersom grunderna redan var på plats och vi visste vad vi behövde gick övergången smidigt.”
Museet har ett internt säkerhetscenter som är bemannat 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.
Incheckningskiosker för administrativt stöd
Nationalmuseum behövde ett besökssystem som skötte mottagningen som en självbetjäning. Dessutom ville man hålla koll på evakueringslistor och besökarnas säkerhet.
Incheckningsinstallationen består av två pekskärmar samt en skrivare och en skanner kopplade till två mini-datorer i egendesignade skrivbord. Här registrerar sig gästerna eller scannar sin förmottagna QR-kod, om de har bokat biljetten i förväg, in i incheckningssystemet. Systemet skickar ett sms till värden för besöket och ett besöksmärke kommer att skrivas ut. I installationen ingår även ett gränssnitt för mottagning via molntjänsten SystemHouse Solutions som även kan registrera besökare och skriva ut besöksskyltar. Evakueringslistor kan skrivas ut direkt eller exporteras i Excel-format från valfri klient registrerad i molntjänsten.
Vikten av bra stöd
– Ett system är inte klart så fort det är installerat. Även när allt är uppställt behövs fortfarande mycket, säger Björn Forwald. Det är här stödet är av största vikt och vi vill särskilt nämna det stöd som vi fått under hela processen. Förfrågningar om nya funktioner besvarades snabbt och det gav oss en känsla av trygghet att under hela projektet var det samma personer som känner till projektet och byggnaden som tog sig an problemen.