Nyheter

Framtidens kontor

I Mölndals centrum skapar NCC framtidens kontor enligt sitt nya koncept MåBraKontor, MIMO, mitt i Mölndal. Två byggnader på elva respektive arton våningar växer fram medan en befintlig byggnad renoveras från grunden. När hela projektet står klart finns här 33 000 m2 yta med uthyrningsbara kontor, service, matställe samt en träningsanläggning.

Fastigheten som nu byggs är NCC:s första MåBra-hus och något av ett pilotprojekt för MåBra-konceptet. Idéerna har diskuterats och förfinats av NCC Property Development i samarbete med Chalmers och konceptet kommer att användas på alla NCC-kontor i framtiden.

Här betonas människans välmående med fokus på ljud, ljus, inomhusklimat och vatten, berättar Patrik Manbring, installationssakkunnig på LineUp Project partners.

– Det handlar också mycket om att profilera fastigheten. ”För att locka de bästa behöver man sticka ut lite”, och detta är såvitt vi vet ett unikt koncept, säger han.

Ljuset följer dygnsrytmen

Det finns gott om studier kring hur dagsljus påverkar en människas välbefinnande och kontorsbyggnader i den aktuella storleken får inte in tillräckligt mycket dagsljus överallt.

– Oavsett var du har din arbetsplats ska kroppen kunna följa rätt dagsljuskurva, säger Patrik. Vi är på jobbet många timmar per dag, vi vill att våra hyresgäster ska må så bra det bara är möjligt, både fysiskt och mentalt.
Därför kommer delar av kontorsytorna i fastigheten att ha ett så kallat tunable white-system med dagsljussyrning. Armaturerna är utrustade med skiftande färgskalor som följer dygnets rytm så att de som vistas på kontoren ska känna sig piggare på morgonen för att framåt eftermiddagen istället går ner i varv.

Zoner som ökar välbefinnande

För att erbjuda en hälsosam ljudmiljö skapar NCC ett antal zoner runtom i fastigheten. Tekniken består av särskilda högtalare i taken med ett slags ljudduschar som eliminerar störande kringljud där de är placerade.

– På dessa ytor kan man vistas i tystnad och därmed bli mindre mentalt trött, berättar Patrik.

Luften har getts en extra betydelse i MåBraKontoret och även här arbetar NCC i zoner. Plan fyra rymmer fastighetens konferensytor och här ska luften renas från virus och andra partiklar genom såväl specialfilter som UV-ljus, förklarar han.

– Tekniken innebär att man inte delar varandras utandningsluft. I princip ska en deltagare kunna vara sjuk på andra sidan bordet utan att smitta någon annan. Tekniken fungerar än så länge bara på mindre ytor, därför installerar vi den i nuläget enbart i konferensrummen.

– Utöver dessa fasta zoner kommer våra hyresgäster också att kunna välja till delar av konceptet och installera exempelvis ljudduschar inne på sina egna kontor, förklarar Oscar Garpebring, installationsledare på NCC

BREEAM Excellent

Fastighetens kontorsdel byggs enligt BREEAM Excellent medan handelsdelen certifieras enligt Very Good, med krav på exempelvis energianvändning, inomhusklimat samt blyfria vattenledningar och armaturer, något som också innebär hälsofördelar för hyresgästen.

– NCC Building bygger redan i hög utsträckning enligt de här kraven, men BREEAM blir ju ännu ett tydligt kvitto, förtydligar Elin Tjäder, projekteringsledare på NCC Building. Certifieringen ställer också höga krav på rapportering och samarbete mellan samtliga projektörer och där har vi stor hjälp av Wikström när vi nu går vidare i produktionssteget.

Bra samarbete

Wikström AB projekterar rörläggning utifrån systemhandling och involverades när projektet gick in i produktionsskedet. För ett pilotprojekt av den här dimensionen fanns ingen mall, påpekar Oscar Garpebring.

– Desto viktigare att samarbetet fungerar väldigt bra, och det gör det. De lyssnar och tar ställning till alla våra ovanliga önskemål. Somliga kan vi gå vidare med, andra får vi avfärda, men vi får snabba svar och är väldigt tacksamma för all hjälp de ger oss.

Valet föll på prefabricerade element för schakt för rör, ventilation och sprinkler. Det har sparat både pengar och tid men leder också till bättre arbetsmiljö under byggnationen.

Digitalisering underlättar

Ritningarna har gjorts i digitala mega-pdf:er vilket underlättar för alla projektledare att i detalj kunna följa med under projekteringstiden.

När basprojekteringen nu är över är det dags för hyresgästanpassningar, något som är både spännande och utmanande, tycker Alkiviadis Kourtesis, Wikström AB.

– Nu är det upp till mig att försöka möta hyresgästernas krav och önskemål utifrån de förutsättningar och rörinstallationer som redan är satta i basbyggnaden, med de begräsningar detta innebär.

3-D-modelleringen har varit ett enormt stöd för alla involverade under hela projekttiden tycker Elin Tjäder.

– När man jobbar så tätt som vi gör med våra projektörer sparar det så mycket tid att Alkiviadis snabbt kan rita upp och ge oss en överblick på volymerna. Det är oerhört viktigt att kunna lösa problemen innan de uppstår.

– Allt blir så mycket enklare när vi kan visualisera och se hur schakt och installationer är i förhållande till varandra, bekräftar Robert Tallkvist, Wikström AB. Det förenklar ju också dialogen nu när Bravida börjar bygga, så att allt sker i rätt i ordning och de olika disciplinerna inte är i vägen för varandra under byggnationen.

För Bravida och Kenneth Nyberg har arbetet precis börjat.

– Nu är det skarpt läge, säger han. Vi kommer som mest att vara ca 200 man här samtidigt, så det är ett enormt projekt och en utmanande byggnad.

– Det här projektet har i viss mån präglats av att vi projekterar och löser problemen tillsammans samtidigt som vi bygger, säger Robert. Det gör att man får vara på tårna hela tiden, men det är också en del av charmen, tycker jag.

På bilden: Kenneth Nyberg, Bravida och Elin Tjäder, NCC Building

Foto: Hannes Almeräng