Nyheter

Stångåstaden bygger 75 lägenheter på Folkungavallen

I det nya kvarteret Folkungavallen, med centralt läge precis intill Linköpings nya simhall, har Stångåstaden tecknat avtal med ED Bygg om byggnation av 75 nya lägenheter. Bostäderna byggs utmed Hamngatan och preliminär inflyttning är sommaren 2025.

Totalt ska 75 hyreslägenheter byggas. Framför allt byggs mindre lägenheter men även ett antal fyror och femmor.

– Vi är glada att kunna trycka på startknappen för ännu ett bygge och erbjuda linköpingsborna attraktiva lägenheter med centralt läge. Hela byggbranschen befinner sig i ett tufft läge efter den senaste tidens kostnadsökningar. Vi har därför fått jobba om projektet tillsammans med vår entreprenör ED Bygg för att få ner kostnaden. Vi har arbetat enligt en framgångsrik samverkansform där vi tillsammans har arbetat fram nya lösningar som har gjort det här bygget möjligt, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

Förhoppningen är att ett första spadtag kan tas innan sommaren men redan nu påbörjas vissa förberedande markarbeten. Förhoppningen är att de första hyresgästerna kan flytta in efter sommaren 2025. Utöver lägenheterna byggs även tre kommersiella lokaler i bottenvåningen där en lokal är tänkt som restaurang.

Fastigheterna kommer att klassas enligt miljöbyggnad silver, vilket bland annat innebär att de har en låg energianvändning, god ventilation och bra dagsljus. Samtliga lägenheter kommer vara rökfria.

– Huset kommer bland annat ha solceller på taken. VI kommer även använda GEO-FTX vilket innebär att vi nyttjar värme och kyla i marken för att få en behaglig inomhustemperatur både under vintertid och sommartid, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

Utöver dessa 75 bostäder planerar Stångåstadens dotterbolag Studentbostäder att bygga drygt 100 studentbostäder på Folkungavallen.Linköpings nya simhall