Nyheter

Detaljplan klar för ny stadsdel i Österåker

Den första detaljplanen för utvecklingen av den nya stadsdelen Åkers Runö i Österåker har nu vunnit laga kraft. I samband med det blir också ett avtal mellan de två markägarna Österåkers kommun och Österåkers Golf AB verklighet.– Det känns fantastiskt att vi nu kan inleda projekteringen av helt ny stadsdel i Österåker samtidigt som Österåkers Golf får möjlighet att ta nästa steg i sin utveckling. Det här är ett viktigt led i vårt mål att växa ansvarsfullt och hållbart, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsen ordförande i Österåker.Detaljplanen för Hagby äng och kulle i den nya stadsdelen Åkers Runö i Österåker ger möjlighet till en hållbar stadsutveckling med såväl bostäder som lokala verksamheter och service i ett mycket stationsnära läge. Den möjliggör för drygt 1 000 byggrätter i form av nya bostäder och verksamhetslokaler i en tät och varierad bebyggelsestruktur med småstadskaraktär.Markägarna Österåker kommun och Österåker Golf AB har sålt projektet vidare till exploatörerna Gillöga Fastigheter, Nodr och Magnolia Bostad. Avtalet mellan Österåkers kommun och Österåkers Golf innebär att kommunen får både byggrätter och möjlighet att bygga en ny förskola i området. Samtidigt får Österåkers golfklubb möjlighet att utveckla framtidens golfbana med mer än bara golf, året om.– Vår prisbelönta bana Öster by Stenson, som stod klar hösten 2019, var en del av första steget i utvecklingen av framtidens Österåkers Golf. Genom det avtal som nu träder i kraft kan vi nu ta nästa steg med vår utveckling av både anläggning och golfbanan där byggnationen av nya Västerled går i skarpt läge till hösten, säger Andreas Ljunggren, VD och klubbchef för Österåkers Golf.Utvecklingen av Hagby äng och kulle är i enlighet med Österåkers översiktsplan att växa hållbart kring Roslagsbanans stationer. Det är också det första steget i kommunens åtagande att bygga 7 000 bostäder i stationsnära lägen inför utbyggnaden av Roslagsbanan från Universitetet till Odenplan och T-centralen. Inflyttning i det nya området beräknas kunna starta senast år 2026.