Nyheter

Framtidens Backaplan öppnar

Nu kan allmänheten besöka det nyöppnade showroomet i Framtidens Backaplan och följa utvecklingen från ett industri- och handelsområde till en ny modern stadsdel, som är en del av Nordens största stadsutvecklingsprojekt och ett viktigt bidrag till utvecklingen av staden Göteborg.

–  Vi vill redan nu visa upp Framtidens Backaplan för allmänheten i vårt nya showroom. Här får besökaren en inblick i hur Göteborgs stadskärna växer över älven och en ny levande och kraftfull stadsdel tar form. Showroomet blir in plats för information, dialog och kunskapsutbyte som ska väcka nyfikenhet om den unika stadsdelsutveckling som Framtidens Backaplan står inför, säger Magnus Andersson, representant för konsortiet Framtidens Backaplan och senior affärsutvecklare på Fastighets AB Balder.

Showroomets tre teman; LEVA, VERKA OCH BO sammanfattar livet i Framtidens Backaplan, som beräknas vara färdigbyggt 2040. Här samsas 7000 bostäder, arbetsplatser, handel och social service med hotell, kultur, nöjen och grönområden, vilket sammantaget skapar en levande och kraftfull blandstad under dygnets alla timmar. Besökaren kan förutom att ta del av information även skriva ner sina tankar och idéer om den nya stadsdelen på en interaktiv vägg. Det visas även bilder och filmer om hur stadsdelen kommer att utformas. Showroomet kommer att förändras i takt med att utvecklingen av den nya stadsdelen framskrider.

– Den nu påbörjade utbyggnaden av Backaplan är ett stort steg i processen att förvandla centrala Hisingen. Glest industri- och trafiklandskap blir nu till levande innerstad, säger Björn Siesjö, Stadsarkitekt.

Konsortiet bakom storsatsningen Framtidens Backaplan består av Skandia Fastigheter, Fastighets AB Balder, Riksbyggen och KF Fastigheter. Etapp 1 som byggs av Skandia Fastigheter vid Leråkersmotet (vid Biltema/Blomsterlandet) har redan startat och är nu det kanske synligaste beviset på att arbetet med Framtidens Backaplan är i gång.

Denna etapp får attraktiv handel och 420 hyresrätter fördelade på två byggnader, bland annat ett 8-våningshus med parkering i tre plan. Energiförsörjningen blir helt fossilfri genom en geosolanläggning, vilket är ett exempel på bolagens gemensamma vision om hållbarhet i Framtidens Backaplan.