Nyheter

Världens högsta 3D-utskrivna byggnad är nu färdig

Den 3 våningar höga, 9,9 m höga byggnaden kompromissar 345 m2 och gjordes av den ledande saudiarabiska fastighetsutvecklaren, Dar Al Arkan, med en COBOD 3D-konstruktionsskrivare. Villan har flera smarta hemfunktioner och användning av nya material.

Lokala material till låg kostnad användes för att skapa den 3D-utskrivbara betongen, som alla väggar i den 345 m2 stora byggnaden trycktes med.

Byggnaden byggdes utan användning av tält strax efter sommaren i en varm öken där temperaturen går så högt som över 40 grader.

Villan i huvudstaden Riyadh är den första 3D-printade byggnaden från Dar Al Arkan. Den 3D-printades på bara 26 dagar och är helt kompatibel med byggreglerna, vilket gör den till ett lysande exempel på hur teknik och innovation kan fungera hand i hand med säkerhet och reglering.

Villan har smarta applikationer som styr olika funktioner i huset, inklusive dörrar, lås, AC, belysning och har 9 solpaneler på taket, som genererar tillräckligt med el för att driva många av villans system, inklusive belysning och värme. Dessutom användes värmereflekterande nanoteknik för att måla ytterväggarna, vilket gör villan upp till 40 % mer värmebeständig än traditionella byggnader. Husets exteriör är dessutom fyra gånger starkare än en vanlig byggd.

Nivån på designflexibilitet, möjliggjord med hjälp av banbrytande 3D-utskriftsteknik, möjliggör enkel och snabb anpassning av finish och stilar, vilket gör att Dar Al Arkan kan erbjuda sina framtida kunder en verkligt personlig upplevelse. Med denna funktion strävar företaget efter att skapa hem som är skräddarsydda för deras kunders unika smaker och preferenser, vilket sätter en ny standard inom fastighetsbranschen.

Wael al Hagan, projektledare för 3D-konstruktionsutskrift från Dar Al Arkan:

– Våra ansträngningar är fokuserade på att utveckla kungarikets fastighetssektor genom att integrera de senaste trenderna och teknologierna, hämtade från globala bästa praxis för att förbättra vår industri lokalt och leverera på målen av vision 2030. Införandet av 3D-konstruktionsutskrift gör det möjligt för oss att fokusera på större flexibilitet i designen, stärka produktiviteten och uppnå högre kostnadseffektivitet.

Projektet av Dar Al Arkan har inte skett obemärkt av de lokala myndigheterna. Kommenterar användningen av ny teknik Bostadsministeriet i Saudiarabien sa: ”I Saudi utvecklar vi snabbt inom byggsektorn genom vårt Building Technology Initiative och implementerar ny teknik för att göra det möjligt för 70 % av den saudiska befolkningen att äga sina hem genom att 2030. Vår strategi är att revolutionera människors sätt att tänka på hemmet genom smarta futuristiska metoder”.

Projektet genomfördes med hjälp av lokala material och D.fab-lösningen utvecklad av Cemex och COBOD. Denna lösning tillåter COBOD-kunder att använda 99 % lokala och billiga material, samtidigt som de bara förlitar sig på 1 % från en central plats.

Henrik Lund-Nielsen, grundare och generaldirektör för COBOD, kommenterar den färdigställda 3D-printade villan:

– Den 3-våningsvilla från Dar Al Arakan representerar verkligen toppmoderna inom 3D-byggbranschen både när det gäller storlek och kvalitet och på många andra sätt. Villan visar teknikens möjligheter vad gäller skala, hastighet, användning av billiga lokala material och innovativa lösningar. Vår teknik levererar den snabbaste byggmetoden i världen, och när detta kombineras med låg kostnad lokalt tillverkad betong har en vinnande formel fastställts.

OM DAR AL ARKAN

Dar Al Arkan är ett fastighetsutvecklingsföretag i kungariket Saudiarabien (KSA), företaget är specialiserat på utveckling av bostäder med masterplanerad livsstil som erbjuder utvecklade markskiften, lägenheter och villor, såväl som fastigheter med blandad användning, som ingår i stora bostadssamhällen, såsom butiks- och kommersiella byggnader. Som ett resultat har Dar Al Arkan utvecklats till en fullfjädrad allround fastighetsutvecklare för blandad användning.

Dar Al Arkan omvandlades till ett aktiebolag 2005. De grundande aktieägarna äger för närvarande 81 % av bolaget, medan 19 % ägs av andra privata investerare. Nyligen uppnådde Dar Al Arkan en kapitalökning på 50 % på 3,6 miljarder SR för att hoppa upp från 7,2 miljarder SR till ett totalt kapital på 10,8 miljarder SR. Dar Al Arkans utveckling från en liten fastighetsutvecklare till en av de största privata leverantörerna av masterplanerade livsstilssamhällen i KSA är ett resultat av konsekvent tillväxt sedan starten.

Dar Al-Arkan Real Estate Development tog första rankingen bland saudiska fastighetsbolag och den femte positionen i den arabiska fastighetssektorn på listan över Forbes lista över 500 bästa företag.