Nyheter

Sweco Architects utformar Trondheims nya stadsdel

Team TAG Arkitekter, numera Sweco Architects, har vunnit parallelluppdraget för detaljreglering av R. Kjeldsbergs fastigheter vid Sluppen.

– Vi vill skapa en levande och attraktiv stadsdel där det är bra att bo. Hållbara och klimatanpassade lösningar som värnar om biologisk mångfald, samt god rörlighet där det är lätt att förflytta sig kommer att ha extra fokus, säger Bente Bolme Aasetre, projektledare för parallella uppdrag och kommande detaljreglering.

Juryn skriver bland annat att TAG Arkitekter med sitt projekt LøsSluppen har gett ett ”ytterst sympatiskt förslag på hur en ny stadsdel med goda bostadskvaliteter kan lösas på Sluppen. Deras koncept ParkLiv, CityLiv och BackyardLiv illustrerar en god grundläggande förståelse för grundläggande kvaliteter i stadsutveckling. Detta stöds väl i behandlingen av torget som för samman stadsliv och parkliv och skyddas och aktiveras av ett aktivitetscenter och stadsdelsbibliotek.”

Vidare skriver de bland annat att konceptet är flexibelt och robust och att teamet visat sig vara både mångsidigt och kompetent och inte minst lyhört i den dialog som har förts under hela det parallella uppdraget. De har klarat detta utan att kompromissa med sitt eget koncept, och anses viktiga med tanke på det framtida arbetet.

– Vi är otroligt glada över att ha vunnit det här uppdraget. Totalt har vi varit en grupp på fyra personer som varit med i projektet. Dessutom har vi vid behov använt resurser från olika delar av TAG, som nu ingår i Sweco Arkitekter. Det är ett stort projekt som vi ser fram emot att komma igång med. Det ska bli extra roligt att göra detta som en del av Swecos nya division, Sweco Architects, säger Aasetre.

Foto: Michelle Raponi