Nyheter

Reflex-ritade Kineum nominerat till Årets bygge 2023

Som ett av tre projekt har Reflex-ritade Kineum nominerats till Byggindustrins tävling Årets bygge 2023 i kategorin Hotell och kontor. Projektet är resultatet av många års arbete och invigdes den 1 november 2022 i samband Jacy’z Hotel & Resorts öppningsfest.

– Vi är stolta över att i samarbete med NCC, Platzer Fastigheter och ESS Group skapat Göteborgs framtida mötesplats, säger Marco Folke Testa, VD på Reflex.

Genom Kineum har Reflex varit med och skapat ett nytt landmärke på Göteborgs skyline. Byggnaden är både en destination i sig själv och en symbol för vitaliseringen av stadsdelen Gårda. Projektet bygger på idén om att främja det organiska utbytet mellan staden och dess invånare – att skapa puls, stimulera närmiljön och att engagera människor.

Ambitionen med detta projekt har varit att ta Göteborgs klassiska arbetarstadsdel Gårda in i framtiden. Kineum är en byggnad med ett modigt anslag, anpassad till sin omgivning. Formen, volymen och formspråket har rötterna i Göteborg. Genom exteriörens kryssmönster knyter byggnaden an till fiskenäten och kranarna i den gamla hamnstaden, utan att överskugga omkringliggande arkitektur.

Med sina 28 våningar och 30 000 m2 är Kineum en byggnad som syns och tar plats i staden. Kineum vågar sticka ut både till sitt yttre och inre och skapa en levande, lekfull och färgstark plats.

– Under ett och samma tak inryms framtidens arbetsplatser, hotell och butiker. Byggnadens innehåll är tänkt att spilla över på omgivningen och därmed bidra till aktivitet och erbjuda service till ett större område. Byggnaden kan på så sätt fungera som en katalysator för att lyfta stadsdelen Gårda som helhet.

Utdrag från Byggindustrins beskrivning av Årets bygge:

”Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år. Det innebär att projekten som är med och tävlar i Årets Bygge 2023 måste ha färdigställts under 2022. Projekten tävlar inom sex olika kategorier: Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnad/logistik/butik, Samhällsfastigheter och Renovering.”

Prisutdelningen äger rum den 28 mars på byggbranschens mötesplats Construction Summit på Sergel Hub i Stockholm.