Nyheter

Wästbygg Gruppen och Varberg Energi i joint venture kring samägande av vindkraftverk och solcellspark

I höstas tecknade Wästbygg Gruppen och Varberg Energi en avsiktsförklaring om ett joint venture bolag rörande byggnation och drift av två återbrukade vindkraftverk i Bäckagård, Tvååker samt uppförande av en ny solcellspark strax söder om Varberg.

Parterna har nu enats om villkoren för projektet samt driften av verksamheten i JV-bolaget, Bäckasol AB. Wästbygg Gruppen blir majoritetsägare med 75% av aktierna och Varberg Energi äger resterande del. Bäckasol AB har även ingått avtal med Varberg Energi om att drifta vindkraftsanläggningen och solcellsparken samt att sälja elen för JV-bolagets räkning.

När anläggningarna är i full drift förväntas produktionen uppgå till ca 12 GWh/år och av dessa planerar Wästbygg Gruppen att köpa runt 7 GWh, vilket motsvarar den elkonsumtion koncernen i genomsnitt förbrukar i samtliga projekt under ett år. Vindkraftverken kommer från Nederländerna där de har renoverats och färdigställts för att kunna brukas i ytterligare många år framöver. Avseende solcellerna så pågår fortsatt upphandlingen kring val av leverantör. Parterna jobbar för att elproduktion ska kunna vara i gång så snart som möjligt.

– Klimatomställningen kan inte lösas av en enskild part, det är en fråga vi behöver samarbeta kring. Därför känns det väldigt bra att vi har hittat denna samarbetsform med Varberg Energi. Det är ett fint kvitto på att hållbarhet kan skapa nya affärer för oss och som dessutom bidrar till vår och samhällets klimatomställning, säger John Nyberg, hållbarhetschef på Wästbygg Gruppen.

– Vårt elområde och land behöver öka elproduktionen väsentligt för att möta framtidens efterfrågan av el när transport- och industrisektorn elektrifieras. Varberg Energi kommer att fortsätta bygga förnybar elproduktion och att i det här fallet få göra det tillsammans med en av våra kunder känns givetvis extra roligt, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi.