Nyheter

Byggstart: Løren aktivitetspark och multihall i Oslo

Oslobygg KF har idag ingått kontrakt med Håndverkskompaniet AS, som i hård konkurrens med 12 andra entreprenörer vann upphandlingen av Løren aktivitetspark och multihall i Oslo. Byggarbetet startar i maj 2023 och den nya anläggningen beräknas stå klar våren 2025.

– Vi ska bygga ett lummigt och varierat upplevelseområde för både inomhus- och utomhusaktiviteter. Förutom egenorganiserad träning kommer den nya anläggningen att bjuda på lek, lek och avkoppling. Den färdigställda anläggningen blir en viktig aktivitetspunkt på Gröna ringen, som är en planerad promenad- och rekreationsled genom Hovinbyen, säger direktör Eli Grimsby på Oslobygg KF.

Grimsby är mycket nöjda med att ha Håndverkskompaniet som totalentreprenör för Lørens aktivitetspark och multihall:

– Vi har höga förväntningar på leveranserna i projektet, och har gärna med oss ​​en erfaren entreprenör med god kompetens inom liknande anläggningar, säger hon.

– Vi har de bästa erfarenheterna av tidigare gott samarbete med Oslobygg, och ser fram emot att ge oss i kast med detta spännande projekt, säger general manager Sivert Varvin på Håndverkskompaniet AS

Multisal med plats för dans och kampsport

Oslobygg ska bygga en rik multifunktionshall i två plan med en användbar yta på 2 500 kvadratmeter i Lørenveien 64 i utkanten av stadsdelen Grünerløkka i Oslo. Spelytan på 16×24 meter lämpar sig för bland annat volleyboll, badminton och träningsplaner för basket och minihandboll. Dessutom rymmer den nya multihallen träningsytor som underlättar användandet av dans, kampsport och styrketräning.

I vestibulen planeras en utlåningscentral för sportutrustning som kan användas för aktiviteter och lek i både hallen och parken.

Lekfull, inkluderande aktivitetspark

Aktivitetsparken på 6 000 kvadratmeter består av grönstruktur, gångvägar, varierade aktivitetsytor och olika sociala uteplatser avgränsade av växtlighetsfält och träd. Parken kommer att ha fokus på fysisk aktivitet för såväl flickor som barn och unga med funktionsnedsättning.

Det kommer bland annat att kunna erbjuda klättermöjligheter på väggar och låga väggar, bordtennis, streetbasket, studsmattor, balansbollar, minigolf, schack, boulebana, hängmattor och hängmattor. Sociala mötesplatser etableras med bord, flyttbara caféstolar och solstolar. Alla gångvägar och mötesplatser kommer att ha en universellt utformad täckning och sluttning.

– Som en av de största byggherrarna i landet har Oslobygg ambitioner att bidra till att skapa bra, levande stadsdelar. Jag är säker på att Løren aktivitetspark och multihall kommer att bli en attraktiv, lekfull och inkluderande mötesplats både i närmiljön och i resten av Oslo, säger direktör för Oslobygg, Eli Grimsby.

Höga miljömål

Løren aktivitetspark och multihall har höga miljömål, och ställer krav på miljövänlig materialanvändning, materialåtervinning och återanvändning av byggnadselement. Multihallen ska byggas enligt passivhusstandarden och uppnå energiklass A. Ambitionen är att minska utsläppen av växthusgaser från nybyggnaden med 40 procent jämfört med referensbyggnaden.

Byggarbetsplatsen ska vara fossilfri med en stor andel utsläppsfria entreprenadmaskiner. Projektet ska söka utsläppsfria lösningar där det är möjligt och i linje med Oslo kommuns miljömål ska entreprenadmaskiner och transporter till och från byggarbetsplatsen vara utsläppsfria senast den 1 januari 2025.

– Som Oslo kommuns eget bygg- och fastighetsbolag har Oslobygg KF ett ansvar och stor möjlighet att vara en förebild och pådrivande i det gröna skiftet. Som en av de största byggherrarna i landet kommer vi att använda vår position för att ta med oss ​​branschen i en mer hållbar riktning, säger Eli Grimsby.

– Det här projektet har höga miljö- och energikrav och vi ser fram emot att ta tillvara och vidareutveckla vår utmärkta kompetens inom området, säger Sivert Varvin.

Fakta:

Byggherre: Oslobygg KF

Totalentreprenör: Håndverkskompaniet AS

Arkitekt: Pir II

Illustration: Pir II/Oslobygg KF