Nyheter

Niam utvecklar Finlands högsta kontorshus

Niam har idag ingått avtal om att förvärva ett utvecklingsprojekt kallat Kalasataman Horisontti från börsnoterade byggföretaget SRV. Projektet på 11 700 kvm kommer – när det är färdigt – att omfatta Finlands högsta kontorstorn på 111 meter över 26 våningar.

Kalasataman Horisontti, som ligger på toppen av det befintliga köpcentret Redi, 5 minuters tunnelbaneresa från Helsingfors centrum, kommer att erbjuda förstklassiga lokaler och tjänster till sina hyresgäster och användare.

Antti Muilu, landschef för Niam Finland:

– Vi är mycket glada över att förvärva Kalasataman Horisontti och stödjer tillsammans med SRV övergången till mer miljövänlig byggnadsutveckling och hållbart fastighetsägande. Lokalerna kommer att erbjuda hyresgästerna och besökarna en unik upplevelse och anledning att komma till kontoret. Genom detta projekt kommer Niam och SRV att skapa en magnifik landmärkebyggnad som kommer att möta användarnas kvalitativa och funktionella krav nu och i framtiden.

Saku Sipola, VD och koncernchef för SRV:

– Det är fantastiskt att kunna starta upp bygget av detta projekt med Niam efter den långa gemensamma utvecklingsfasen. Att lansera Horisontti just nu visar att det finns efterfrågan på ett unikt tornkonstruktionskoncept på affärslokalsmarknaden även i den rådande marknadssituationen.

Lokalerna ska vara anpassningsbara vad gäller toppmoderna byggsystem, vilket möjliggör hög energieffektivitet, anpassningsbara lokaler, lämplighet för flera ändamål och en arbetsmiljö som stödjer trivsel och samspel. På Horisonttis 24:e våning kommer också att finnas den högsta natursköna restaurangen i huvudstadsregionen. Restaurangen – öppen för alla – kommer att ståta med utsikt över huvudstadsregionen hela vägen till Tallinn.

Byggarbetet påbörjas i april 2023 och kommer att vara klart våren 2025. SRV ska säkra en LEED Platinum-certifiering för Horisontti.