Nyheter

Växjö nya gångbro Årets Bygge 2023?

Det är inte alla projekt som får vänta två och ett halvt år om ett arbetsmoment blir försenat. Men det var så worst case-scenario såg ut när Växjö skulle få en ny gångbro till det nya kommunhuset. Bron måste nämligen lyftas på plats under den trafiksavstängning som Trafikverket planerat. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin infrastruktur.

Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. Vinnaren koras den 28 mars på Construction Summit och streamas på byggindustrin.se.

Från att den gamla bron lyftes bort var det fem veckor tills den nya bron skulle placeras på de gamla och förstärkta brofundamenten. Själva pålyftet måste ske under 54 timmar då trafiken var avstängd. Kvällen före lyftet blåste det sjutton sekundmeter i byarna.

– Hade bron inte kunnat monteras hade vi fått börja om, tänka om. Den hade inte kunnat ligga kvar där i två och ett halvt år, tills nästa tidsfönster, säger Tobias Morger, platschef på Sveab.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Växjö nya gångbro här: 

https://www.byggindustrin.se/b…

FAKTA

Entreprenör: Sveab Järnväg
Beställare: Trafikverket investering
Arkitekt: Sweco
Projektkostnad: 40 miljoner kronor
Entreprenadform: Utförandeentreprenad