Nyheter

Östra promenaden kan bli Årets Bygge 2023

Att renovera Östra promenaden i Norrköping var ett projekt som riskerade att få stadens invånare emot sig. Deras högt värderade lindträd skulle bytas ut mot sina ”småsyskon” och projektet medförde många trafikavstängningar. Men med facit i hand så tar Norrköpingsborna den nyrenoverade promenaden till sina hjärtan.

Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin infrastruktur. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. Vinnaren koras den 28 mars på Construction Summit och streamas på byggindustrin.se.

Norrköpings tre alléer utgör ett esplanadsystem som började anläggas redan på 1850-talet efter fransk förebild. Lindsticklingarna har tagits från Norrköpings andra promenader – den norra och den södra – och sedan stått på tillväxt på närliggande Billbäcks plantskola i 27 år. Nu var det hög tid att plantera ut dem och samtidigt ge gatumiljön en upprustning och uppdatering.

– Det var fullt av människor på invigningen och kommunen har fått bra feedback, säger Julia Ander, projektchef på NCC.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Östra promenaden här:

https://www.byggindustrin.se/b…

FAKTA

Entreprenör: NCC
Beställare: Norrköpings kommun
Projektör: Ramböll, Nyrens (belysning)
Projektkostnad: 148 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i partnering