Nyheter

10 hus byggs på 10 veckor med 3D

Under lång tid har 3D-konstruktionsutskrift setts som en möjlig lösning på den eskalerande krisen med överkomliga bostäder. Teknikens förespråkare hävdar att när 3D-utskriftsprojekt i byggnation utförs i stor skala blir fördelarna med tekniken tydliga.

Bevis för det påståendet har saknats, men den senaste utvecklingen ger faktiskt påståendet trovärdighet.

14Trees är ett joint venture-företag mellan cement- och betongjätten Holcim och British International Investment dedikerat till att påskynda tillhandahållandet av bostäder till rimliga priser i Afrika. Det gemensamma företaget ligger bakom de första 3D-printade husen i Afrika och de första 3D-printade skolorna i världen.

Den här veckan tillkännagav 14Trees några av de första resultaten av deras ansträngningar att 3D-skriva ut upp till 52 hus i Kilifi, Kenya, med en enda BOD2-skrivare från COBOD. BOD2 är världens mest sålda konstruktions-3D-skrivare.

Efter starten i oktober 2022 slutförde 14Trees 3D-utskriften av väggarna i 10 hus i januari 2023 efter bara 10 veckor med endast en skrivare.

Dessutom uppnådde projektets hållbarhetsprofil en EDGE Advanced hållbar designcertifiering av IFC, Världsbankens utvecklingsfinansieringsinstitution, som erkänner resurseffektiva byggnader med potential att vara koldioxidfria. Det är första gången ett 3D-printat bostadsprojekt har uppnått denna certifiering.

Francois Perrot, VD för 14Trees:

– Med 3D-utskrift kan du lösa två problem samtidigt. Du kan bygga snabbare som vi har visat här med våra 10 hus på 10 veckor. Samtidigt kan vi uppnå bättre kostnadseffektivitet, vilket bidrar till att göra prisvärda bostäder till verklighet för majoriteten. Dessutom kan man bygga med mindre material, vilket bevarar planetens resurser för framtida generationer.

14Trees avser att få full nytta av det storskaliga projektet genom att experimentera och förnya allt eftersom projektet fortskrider. Under de kommande faserna som består av 10-15 hus vardera kommer flera innovationer att inkluderas som kommer att göra det möjligt för framtida hyresgäster att designa sina hem och gå bort från det standardiserade 3D-utskrivna tillvägagångssättet till ett som fullt ut utnyttjar teknikens anpassningsmöjligheter.

Byggkostnaden är också ett fokusområde.

Med varje fas siktar 14Trees på att sänka byggkostnaderna ytterligare så att byggkostnaden är 20 % lägre än standardhus. Genom att använda Holcims egenutvecklade 3D-utskriftsmaterial har TectorPrint, tillverkat på en lokal fabrik, redan inneburit en betydande kostnadsminskning.

14Trees är inte det enda företaget som är upptaget av att bygga 3D-utskriftsprojekt av flera bostäder. Särskilt i USA har flera storskaliga tillkännagivandet, inklusive ett riskstödt USA-baserat byggföretags 3D-utskriftsföretags 100 houses-projekt, som lockade global mediebevakning när de började skriva ut i början av november 2022 (tillkännagav 2021) på en plats där 5 eller fler identiska skrivare användes samtidigt. I början av februari, tre månader efter att tryckningen påbörjades, visar rapporter att mindre än 9 hus hade tryckts hittills. Philip Lund-Nielsen, chef för COBOD Americas kommenterade 14Trees prestanda i förhållande till utvecklingen i USA: ”Med tanke på hur svåra förhållandena är i Afrika är det imponerande att 14Trees har tryckt fler hus på en enda plats , än något annat 3D-utskriftsföretag i USA eller någon annanstans. Dessutom har de gjort det snabbare, med bara en enda COBOD 3D-skrivare inte genom att använda 5 skrivare eller fler”.

Om COBOD

Världsledande inom 3D-konstruktionsutskriftslösningar med +65 skrivare som säljs över hela världen.

COBODs uppdrag är att bygga smartare genom multifunktionella byggrobotar baserade på 3Dprinting-teknik och COBODs vision är att automatisera minst 50 % av byggprocesserna på byggarbetsplatser. Allt leder till bättre, snabbare, billigare och mer hållbart byggande än konventionell betong. Vi strävar ständigt efter att minska CO2-avtrycket från 3D-tryckt betong.

COBODs 3D-skrivare gjorde Europas första byggnad 2017. Därefter gjorde våra skrivare de första 2- och 3-våningsbyggnaderna i Europa (Belgien & Tyskland), Nordamerika (USA & Kanada) och Indien. Dessutom har den första 3D-utskrivna villan i Dubai och byggnader i Afrika gjorts av COBOD 3D-konstruktionsskrivare, precis som de första vindturbinbaserna.

COBOD har en strategi med öppen källkod och samarbetar med kunder, akademiska institutioner och leverantörer runt om i världen.

COBOD är privatägt av General Electric, CEMEX, Holcim och PERI som nyckelägare, och våra partners inkluderar vidare Dar Al Arkan (Saudiarabien), L&T Construction (Indien), JGC (Japan), Siam Cement (Thailand) och Orascom (Egypten) ).

COBOD har sitt huvudkontor i Danmark med regionala kontor och kompetenscenter i Florida och Malaysia. Vårt team består av +100 passionerade pionjärer från 25 nationaliteter och genom vår installerade bas av skrivare har vi en verkligt global närvaro i Nord- och Latinamerika, Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien-Stillahavsområdet.

Om Holcim

Holcim bygger framsteg för människor och planeten. Som en global ledare inom innovativa och hållbara bygglösningar möjliggör Holcim grönare städer, smartare infrastruktur och förbättrar levnadsstandarden runt om i världen. Med hållbarhet som kärnan i sin strategi håller Holcim på att bli ett nettonollföretag, med sina människor och samhällen i hjärtat av framgången. Företaget driver cirkulärt byggande som världsledande inom återvinning för att bygga mer med mindre. Holcim är företaget bakom några av världens mest pålitliga varumärken inom byggsektorn, inklusive ACC, Aggregate Industries, Ambuja Cement, Disensa, Firestone Building Products, Geocycle, Holcim, Lafarge och Malarkey Roofing Products. Holcim är 70 000 människor runt om i världen som brinner för att bygga framsteg för människor och planeten genom fyra affärssegment: Cement, Färdigblandad Betong, Aggregates och Solutions & Products.

Om 14Träd

Många smarta och störande bygginnovationer finns idag men de finns kvar i labben hos stora företag eller nystartade företag. 14Trees uppdrag är att ta dessa innovationer till fältet, optimera dem och skala upp dem. Så att fler afrikanska familjer kan bo, arbeta och studera i mer anständiga, hållbara och prisvärda byggnader.

14Trees är ett joint venture-företag mellan Holcim, en global ledare inom hållbara bygglösningar, och British International Investment, den brittiska regeringens effektinvesterare.

14Trees var pionjärer i introduktionen av Construction 3D-utskrift i Afrika. Vi levererade det första 3D-printade huset i Afrika och den första 3D-printade skolan i världen.