Nyheter

Uppsala stadsteater tävlar om Guldstolen

Uppsala stadsteater är en av fyra nominerade till Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa interiör. Juryn kallar den renoverade teatern för ”ett upprustat nöjespalats med varm, genuin känsla” och uppskattar den restaurerade väggmålningen liksom alla återbrukade originaldetaljer.

– Inredningsarkitekten, Tove Sjöberg på Studio Feuer, har utgått från muralmålningen och plockat upp kulörer, som ringlar ut i de publika utrymmena och ger en färgstark interiör. Konstnärliga element skapar en unicitet, en äldre lokal uppdateras med hjälp av färg och form och konst, säger juryns ordförande, arkitekt SIR/SAR/MSA Mia Erlandsson.

Juryns motivering: 

”Förvandlingen har skett: resultatet är ett upprustat nöjespalats med varm, genuin känsla. Den stora muralmålningen är restaurerad och utgör hjärtat i lokalens mitt. Ur denna målning ringlar kulörerna ut i de publika utrymmena och ger en färgstark interiör som varken är gräll eller plojig.

Vissa delar av inredningen är bevarad och restaurerad medan andra är nya och förbättrade. En röd tråd löper från de färgade undertaken och ett armatursystem som konsekvent återfinns i de olika rummen, till de lekfulla specialsnickerierna färgsatta utifrån samma intrikata palett som i byggnadens övriga delar.

Projektet har vuxit fram etappvis under pandemin – lock down-perioden utan föreställningar vändes därmed till en fördel. Verksamhetens verkstäder bidrog med hantverkskompetens. Allmänna utrymmen och till och med scenen kunde nyttjas till att fysiskt experimentera med originaldetaljer som återfanns i förråden och återbrukades. Den kreativa processen har givits tid och utrymme.

Den nominerade visar vägen mot en mer personlig, utforskande och tydligt kreativ estetik i gestaltningen. Bortom det smakfullt tillrättalagda och med en längtan efter det lustfyllda och spretiga, med stark egen karaktär. ”

Övriga nominerade är gastropuben Goma i Stockholm samt två kontor: Forsman & Bodenfors huvudkontor i Göteborg och Naturskyddsföreningens rikskansli i Stockholm. Alla fyra prickar in årets inredningstendenser, säger Mia Erlandsson: Hållbarhet, återbruk och cirkularitet är mer än bara modeord – de genomsyrar projekten som juryn undersökt. Juryn har också mött djärvare beställare som vågar skippa garantitider för att nå hållbarhetsmål, med återbrukade möbler som skapar unika miljöer.

Vinnaren av Guldstolen för årets bästa interiör avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg. Juryn består av arkitekterna SIR/MSA Malin Ahlgren och Karin Lundberg, inredningsarkitekt Daniel Svahn samt Mia Erlandsson.

 Foto: Mikael Olsson