Nyheter

Premiär för Malmös nya Stadsteater

Text: Mikael Hedlund

Om två veckor invigs Malmö Stadsteater igen efter en omfattande renovering. Arbetet med att modernisera K-märkta Malmö Stadsteater, känd som Hippodromen, var så utmanande att proffs på teaterombyggnader från London kallades in. Den 24:e februari öppnar teatern med William Shakespeares, En midsommarnattsdröm.

Hippodromen – denna anrika cirkusbyggnad från 1898 som ligger mitt i centrala Malmö och som är Malmö Stadsteaters huvudscen sedan 1994 har genomgått många skepnader. Hippodromen invigdes som cirkus men har därefter använts som både kyrka och teater. Nu har scen, salong, foajé, intilliggande affärslokal, entré, biljettkontor, café och förbindelseytor moderniserats i ett stort renoveringsarbete som skett med största omsorg.

– Hippodromen kan nu ta fler åskådare. Det har möjliggjorts bland annat genom att scenen gjorts djupare och att en vägg tagits bort. Salongen är mer öppen men framför allt bättre ljudanpassad, säger Peter Hingström, projektledare från Stadsfastigheter i Malmö och ansvarig för ombyggnaden.

Stora scenen nås nu via en inglasad innergård och efter föreställningarna kan publiken antingen gå ut på teaterns nya entré på Kalendergatan eller via gränden där den tidigare entrén låg. Den mindre scenen på tredje våningen, Studion, nås via Caféet som har öppning till trapphuset. En innergård, som tidigare huserat soptunnor och en cykelparkering, har förvandlats till ett stort, inglasat rum som teaterbesökarna slussas genom till den runda hippodromen via en dörr som ursprungligen var cirkushästarnas ingång.

Arbetet med den delikata moderniseringen gick dels till den Londonbaserade arkitektbyrån Haworth Tompkins, specialiserad på teaterombyggnader med högt kulturvärde. Arkitektfirman har bland annat byggt om Theatre Royal Drury Lane från 1674 i Londons West End och har vunnit designpriser som The Stirling Prize för ombyggnationen av the Everyman Theatre i Liverpool som från början var ett kapell från 1800-talet. Även White arkitekter kopplades in för att lägga sista handen på moderniseringen av Hippodromen och anpassa teatern efter svenska förhållanden.