Nyheter

Tomteboda kan bli Årets Bygge 2023

Betongkolossen Tomtebodas ursprungliga syfte försvann när svenska folket slutade att älska brev. Men 2022 färdigställdes det mödosamma arbetet att ge fastigheten en helt ny mening som bussterminal, skola, och många andra arbetsplatser med möjlighet att växa. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin renovering. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023.

Vinnaren koras den 28 mars och streamas på byggindustrin.se.

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

Historien om nya Tomteboda började för tio år sedan, då Postnord bestämde sig för att flytta sin sorteringsterminal till Rosersberg. Byggherren Obligo Real Estate stod med uppgiften att göra något av en av Sveriges största byggnader. Huset fick ett bevarandeskydd som kulturhistorisk byggnad 2013 och det har efter det aldrig funnits några tankar på att riva någon del av huset. Obligo fick snart sin första potentiella hyresgäst, för platsen visade sig vara perfekt för SLs nya bussdepå.

– För många kan Tomteboda på se ut som en tråkig betongbyggnad, men när man kommer närmare och lär sig om huset så inser man att varje bit betong är levererad med extrem kvalitet, säger Nils Johansson, vd hos CO-pilot som varit CM, construction manager, i projektet.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Tomteboda här: 

https://www.byggindustrin.se/b…

Tomteboda kontor:

Entreprenör: CO-pilot
Beställare: Obligo Real Estate på uppdrag av Terminal RE Tomteboda
Hyresgäst: SL och Thoréngruppen (med fyra olika skolkoncept). Northvolt, Polarium, Valneva, PostNord, MSB samt en icke namngiven verksamhet.
Arkitekt: Byrån för Arkitektur & Urbanism – BAU
Projektkostnad: 1,3 miljarder kronor
Entreprenadform: Olika för olika delprojekt från totalentreprenad till utförandeentreprenad

Tomteboda bussdepå:

Entreprenör: Skanska
Beställare: Region Stockholm
Hyresgäst: SL
Arkitekt: BBH arkitekter
Projektkostnad: 500 miljoner kronor (ombyggnadsdelen)
Entreprenadform: Generalentreprenad, utförandeentreprenad.