Nyheter

Prefabricerade trähus präglar natursköna Nordtag i Kungälv

Text: Thomas Andersson

I Ytterby i Kungälv uppför Götenehus radhus och ett flerbostadshus med sammanlagt 21 lägenheter. En inledande andra etapp i arkitekten, husleverantören och byggherren Götenehus utveckling med trähusbebyggelse i Kungälv norr om Göteborg.

Nordtag i Ytterby är ett natur- och kustnära bostadsområde under utveckling och med pendelavstånd till såväl centrala Kungälv som Göteborg.

– Det är sammanlagt 450 bostäder som byggs här och vi är en av flera aktörer, berättar projektutvecklare Sara Almroth, Götenehus.

I Götenehus första byggetapp i Nordtag stod 15 radhus i Brf Esters Lycka färdiga för inflyttning redan 2021. Den andra etappens under 2023 pågående nyproduktion för Brf Huldas Lycka kommer i ett första skede att resultera i 13 radhus plus åtta lägenheter i ett flerbostadshus.

Radhusen är tvåvåningshus på 110 kvadratmeter. Med badrum och en förhållandevis öppen planlösning för sociala ytor som kök och vardagsrum i bottenvåningen. Den flexibla övervåningen är inte begränsad till enbart sovrum.

– Där kan du ha upp till fyra sovrum, eller två sovrum och ett stort allrum, eller tre sovrum och ett litet mindre allrum…

Även flerbostadshuset med sina åtta lägenheter är en träbyggnad i två plan. Med såväl två- som tre- och femrumslägenheter. Där de sistnämnda är lägenheter i två våningar.

Hur byggs husen?

– Vi bygger alla våra hus i trä.  En industriell tillverkning av färdiga element för väggar, tak och golv i trä i Götene. Där vi har vår tillverkningsfabrik och vårt huvudkontor. Hus byggda i trä med särskild omsorg för kvalitet i materialval och design. Själva huset lyfts på plats på några dagar och står där och är tätt på direkten!

Markförhållandena med ängar och hagar blev dock en lite större överraskning än väntat för Götenehus nyproduktion i Nordtag.

– Det såg ut att bli ett väldigt enkelt område att bebygga. Men visade sig lite knepigt med olika höjder att förhålla sig till och alla bestämmelser om hur saker och ting får luta för att det ska vara tillgängligt för alla. Det har också varit en smula knepiga geotekniska förhållanden. Det här har inneburit lite utmaningar.

Området Nordtag ligger i västra Ytterby. Med bekvämt avstånd till förskola, skola och med ungefär en kilometer till ortens pendeltågsstation och Resecentrum.

– Och det ligger mycket vackert mitt bland skog och hästhagar. Du har dessutom väldigt nära till havet om du vill ha salta hav och klippor, avslutar Götenehus projektutvecklare Sara Almroth,  

FAKTA:

Tidplan: april 2022-juni 2023

Byggherre: Götenehus AB

Generalentreprenör: Bergkvist Bygg 

Arkitekt: Götenehus AB

Kostnad: 60-80 mkr

På bilden: Med trä och prefabricerade byggelement i sin fabrik i Götene är Götenehus en av flera aktörer som utvecklar nyproduktionen i Ytterbys område Nordtag i Kungälv.

Bild: Götenehus.