Nyheter

Veidekke vann miljardkontrakt i Bjørvika

Oslo S utvikling (OSU) har valt Veidekke som totalentreprenör för bostadsprojektet Mariakvartalet i Bjørvika, i Oslo.Bygguppdraget är värt över en miljard kronor och kommer att påbörjas när tillräcklig försäljning uppnåtts.

Mariakvartalet kommer att bestå av 245 lägenheter, förskola, butiker, restauranger och kulturlokaler. Nu pågår arkeologiska utgrävningar på platsen som ligger centralt mellan Clemenskvartalet och det gröna offentliga området Kongsbakken i Bjørvika. Försäljningsstart är planerad till andra kvartalet 2023.

Värdefull input

– OSU är mycket nöjda med att teckna avtalet med Veidekke, som är det största byggkontraktet i OSU:s historia. Veidekke anses ha det bästa erbjudandet och har gett bra input för ökat värdeskapande i avtalsförhandlingarna. Samtidigt kan de tillgodose våra höga krav på kvalitet och hållbarhet i våra projekt, säger Jostein Ådalen, projektledare på OSU.

OSU står bakom stora delar av utvecklingen av Bjørvika, bland annat Barcode och bostadsprojektet Vannkunsten som nyligen vann Årets Byggande 2021. Veidekke har tidigare byggt mycket i Bjørvika, bland annat Operan, Munchmuseet, Diagonale och bostäderna projekt Sørengstranda.

Höga miljökrav

– Vi tackar Oslo S Utvikling så mycket för förtroendet och för uppdraget. Att bygga bra miljöcertifierade bostäder med höga mål för hållbarhet är något vi särskilt uppskattar att kunna göra. Vi har lagt bakom oss en fas där vi har vidareutvecklat projektet tillsammans, och vi är redo att påbörja bygget som planeras under året, säger direktör Anders Haugen på Veidekke Bygg Oslo.

Mariakvartalet är ritat av Lund+Slaatto Arkitekter, som också ligger bakom prisbelönta Munch Brygge i Bjørvika. Alla bostäder från OSU är certifierade som Very Good enligt BREEAM-NOR manualen. Dessutom ska utsläppen av växthusgaser minska med minst 20 %, det blir en fossilfri byggarbetsplats och hårda krav på källsortering och avfallsminimering.

Kontraktet för Mariakvartalet är på 1,037 miljarder NOK exkl. MOMS. Kontraktssumman kommer att ingå i Veidekkes orderreserv när tillräcklig försäljning för påbörjande uppnåtts.

För att läsa mer om projektet klicka:

här.

Illustration: Lund+Slaatto Arkitekter