Nyheter

”Nya” Olav Kyrres gate 22 representerar en epok

När Olav Kyrres gate 22 i Bergen, Norge, behövde renoveras ville man göra detta med varsam hand. Byggnaden skulle till viss del bevaras medan nya delar som en glasfasad skulle pryda projektet. Resultatet blev en mer öppen och inbjudande byggnad som samtidigt behåller sitt tidstypiska postmoderna uttryck. Genom H-fazader Bue Aluminium AS har SAPA levererat glastak och glasfasader till projektet.

Bergen, eller ”fjordarnas hjärta” som staden också kallas, är Norges näst största stad. Ändå är det många som beskriver staden som en charmig småstad. Med husen som klamrar sig fast vid sluttningarna, de smala kullerstensgatorna och de berömda sevärdheterna är det inte svårt att förstå varför staden är älskad av så många.

Mitt i Bergens centrum hittar du Olav Kyrres gate 22 – OK22. En byggnad i postmodern stil som inrymmer bland annat kontor och butiker. OK22 sträcker sig längs ett helt kvarter och när det var dags att sanera byggnaden var önskan att göra det med ett starkt miljöfokus.

Celia Glanfield är arkitekt på Mad Arkitekter och berättar att rehabiliteringen av Olav Kyrres gate 22 var ett spännande projekt där det handlade om att hitta rätt balans mellan byggnaden, kvarteret och staden – mellan nytt och gammalt.

– Den här byggnaden är ursprungligen från 1980-talet och representerar en tid förknippad med en stil som har debatterats på senare tid. Jag såg det som en intressant utmaning eftersom det fick oss att tänka annorlunda, säger Celia Glanfield.

Hon menar att byggnader från den här tidsperioden ofta vill rivas för att de upplevs som omoderna, och därför kan ersättas med en ny och modern.

– Men vi valde ett annat förhållningssätt till OK22 eftersom vi ser byggnaden och dess originalitet som en del av kulturarvet. Den representerar tiden då den byggdes, och är därmed en del av Bergens historia.

Resultatet blev att nytt och redan befintligt fick smälta samman, i det som nu är ”nya” Olav Kyrres gate 22. 

– Vi har bevarat unika element, som geografiska former i golvytor, fönster och väggar. De berättar en historia om byggnaden, förklarar Celia Glanfield.

Men att förändra en byggnad på det här sättet är inte bara en cakewalk, säger hon.

– Det som gör ombyggnads- och återanvändningsprojekt extra utmanande är att man arbetar med regler och föreskrifter utformade för nybyggnation, med till exempel högre krav på ljudisolering, utsläpp och så vidare. Samtidigt arbetar man utifrån strukturer utformade för en historisk byggnad och levnadsstandard.

Men det var just dessa utmaningar som Celia Glanfield älskade med detta projekt.

– Det krävde verkligen att vi fördjupade oss i de estetiska och funktionella reglerna för en historisk epok, för att sedan kombinera det med framtiden på ett sätt som gav respekt för båda epoker. 

Idag är ”nya” Olav Kyrres gate 22 fortfarande en mötesplats och en arbetsplats för många. Rehabiliteringen innebär att byggnaden har anpassats till moderna kontorslokaler och har förbättrats vad gäller hur fastigheten möter staden och gatan utanför. Vid entrén möter du en stor glasfasad som välkomnar dig in på ett trevligt sätt.

– Samtidigt har vi enligt min mening lyckats bevara byggnadens egen identitet genom att återanvända så mycket av originalet som möjligt. Det finns ingen tydlig skillnad mellan vad som är nytt och vad som är gammalt. Vi har uppnått precis den balans vi önskat, säger Celia Glanfield.

FAKTA:

SAPA-produkter: Glastak Sapa 5050 och glasfasad Sapa 4150.

SAPA-Producent: H-fazader Bue Aluminium AS

Arkitekt: Mad Arkitekter