Nyheter

Huset innehåller 50 lägenheter, 2 symaskiner, 3 skruvdragare, 1 högtryckstvätt och 2 par långfärdsskridskor

Det sägs att en borrmaskin bara används i 15 minuter under hela sin livslängd. Behöver man då verkligen äga en egen borrmaskin?

– Nej, säger Katarina Hultqvist, VD för fastighetsbolaget Koppartallen. Men däremot behöver man ha tillgång till en borrmaskin, en skruvdragare, en symaskin eller en glassmaskin för de gånger man vill använda dem. Så en smart lösning är att fler delar på samma produkt.

– I vårt boendekoncept ingår en bank med saker att dela mellan alla hyresgästerna i huset. Bokning sker via en app som alla i huset har tillgång till, fortsätter hon.

– Det skapar trygghet att veta att de som delar på sakerna är dina grannar som du känner och litar på, säger Katarina. Det gör också att man är rädd om sakerna.

Koppartallen bygger hem och livsmiljöer som ska vara hållbara på alla sätt. Både ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Delningsekonomi är en av kärnpunkterna i det tänket.

– Det här systemet har både praktiska, ekonomiska och miljömässiga fördelar, säger Katarina. Om man tänker sig att alla behöver borra hål någon gång då och då, så handlar det om inköp av 2 borrmaskiner istället för 50. Lägenheten behöver inte ha utrymmen för maskiner och verktyg som nästan aldrig används och de miljömässiga fördelarna är stora. Det påverkar hela utformningen av våra hus. Det gäller både förråd och andra förvaringsutrymmen, möjligheter att interagera med grannar och gemensamhetsytor.

– Vi som bygger hem och livsstilsboende kan och bör ta vårt ansvar här, säger Katarina Hultqvist. Förutom delningsekonomi gällande sällanköpsvaror så har vi också bilpooler i alla våra nybyggen, även det en form av delningsekonomi.

Som hyresvärd ansvarar vi för de maskiner och prylar som finns för delning i huset, säger hon. Vi tar hand om service, reservdelar, förvaring av det utbud som vi har, men framförallt så får alla våra boende tillgång till den här appen där man själv kan lägga ut sina egna prylar för utlåning och dessutom låna andras. Det kan handla om allt från en festklänning eller en sällan använd cykel till en fritös, tv-spelskonsoll eller något helt annat. Det kan också gälla tjänster, kanske vill någon hjälpa till att göra inköp, skruva upp en hylla eller sitta barnvakt.

Det här skapar en alldeles särskild gemenskap samtidigt som det också gör livet i huset mer hållbart.

Delningsekonomi är en stor och viktig del av framtiden boende och livsstil. Fastighetsbolaget Koppartallen vill ligga i framkant och arbetar med konceptet som en självklar del av alla nybyggnationer.