Nyheter

Fler aktörer satsar på ett tryggare Sergels torg

Samarbetet På Sergels torg i centrala Stockholm fortsätter växa. Från och med nästa år kommer även fastighetsägarna Afa Fastigheter och Stena Fastigheter vara en del av satsningen. Det innebär att alla stora fastighetsägare runt torget nu väljer att bidra till trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande åtgärder tillsammans med näringsliv och civilsamhälle.

Igår signerades det nya avtalet för tre år framåt.

– Sergels torg ska vara en levande, välkomnande och trygg plats för alla stockholmare och besökare. Platsen rymmer stora kvaliteter, här samlas människor i alla åldrar för att demonstrera, diskutera och ta del av kultur. Det är ett styrkebesked att fler aktörer nu ansluter för långsiktig samverkan kring utvecklingen av Sergels torg, säger social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S).

Sedan starten 2020 har platssamverkan På Sergels torg utvecklats varje år. Från att i början bara omfatta sommaren, erbjuds nu aktiviteter hela året runt. Samarbetet är framgångsrikt och insatserna har bland annat lett till ett tryggare torg, där allt fler väljer att stanna till för att ta del av aktiviteterna som erbjuds. I somras besökte 70 000 personer torget för att få uppleva cirkus, dans, akrobatik och musik.

Igår tecknade aktörerna ett nytt treårigt avtal för 2023-2025 och ytterligare två fastighetsägare runt torget anslöt sig till samverkan, Afa Fastigheter och Stena Fastigheter.

– För oss är livet mellan våra fastigheter lika viktigt som livet i dem. Det är en självklarhet att kroka arm med andra för att skapa större värde i våra områden. Genom På Sergels torg kan vi skapa en levande plats med trygghet och trivsel där människor vill vistas. En plats fylld med konst, kultur och aktiviteter som får besökare att må bra, säger PG Sabel, vd på Stena Fastigheter i Stockholm.

– Vårt fastighetsbestånd finns nästan uteslutande innanför Stockholms tullar och vi vill bidra till ett tryggare Stockholm och ett mer levande City. Vi har flera hus i närområdet inte minst Sergel Nova som direkt frontar Sergels Torg. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga – och glada – på vägen till och från sina arbetsplatser, säger Tomas Ingemarsson, chef Afa Fastigheter.

På Sergels torg är en del av ett långsiktigt arbete mellan Stockholms stad, Afa Fastigheter, AMF Fastigheter, Axfast, City i Samverkan, Gålöstiftelsen, Stena Fastigheter och Vasakronan.

På bilden: Alexander Ojanne, social-och trygghetsborgarråd (S), Stockholms stad