Nyheter

Stockholms vinterplatser invigda

På måndagen, i skymningen, invigdes årets vinterplatser i Stockholms stad. I år är tolv av stadens gator och torg klädda med vinterväxter, varm och energisnål belysning och sköna sittplatser.

Invigningen skedde på en av årets nya vintergågator – Skånegatan.

Varje vinterplats har sin egen gestaltning och lösning men gemensamt är att de alla smyckas med vackra vinterväxter, belysning och sköna möbler att slå sig ner i. På invigningen medverkade trafikkontorets projektledare Pia Karlsson, Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren och personer bakom installationen Milky Way som står på platsen. I skenet av levande facklor och stämningsfull belysning i luften klipptes ett snövitt band för att symbolisera öppnandet av alla vinterplatser.

– Vinterplatserna har blivit ett mysigt inslag i vinterstockholm och jag hoppas att så många som möjligt besöker flera av dem. Vi jobbar främst med att möblera platserna, plantera vinterväxter och belysa dem på olika sätt för att skapa trygga gator och torg med mycket värme och ljus, säger Pia Karlsson, projektledare för vinterplatserna på trafikkontoret i Stockholms stad.

– Tanken med vinterplatserna är att vi ska kunna använda gatumiljön på nya sätt, även på vintern då det kanske tar emot att stanna upp och bara vara. Jag hoppas att vinterplatserna kan bidra till att fler möts i staden, säger Pia Karlsson.

Utforska rymden i ny installation

På Skånegatan, mellan Renstiernas gata och Nytorgsgatan, finns en ny lekfull installation där barn och vuxna kan utforska universum tillsammans. Installationen Milky Way är skapad av Fredrik Matz och Anna Jogefalk på Outer Space Arkitekter och en del av ett samarbete mellan regissören och teaterchefen Suzanne Osten, Outer Space arkitekter och designbyrån Studio Doms.

Årets tolv vinterplatser

Bredängstorget

David Helldéns torg, Hökarängen – (ny)

Jan Stenbecks torg, Kista

Liljeholmens torg

Nockeby torg

Odenplan

Riksdalertorget, Hägersten

Sandåsgatan – (ny)

Skånegatan – (ny)

Swedenborgsgatan

Östberga torg

Östermalmstorg

Foto: Muhammad Shiva