Nyheter

Scandinavian Design Awards – ett pris med fokus på Skandinaviens främsta arkitektur, inredning och design

2023 lanseras utmärkelsen Scandinavian Design Awards. Priset är ett initiativ för att hylla och uppmärksamma såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Priset är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair och prisutdelningen kommer att ske under Stockholm Design Week i början av februari 2023.

Förlaget It Is Media har tidigare stått bakom utmärkelsen Swedish Design Awards by Rum, som tilldelats svenska formgivare och arkitekter i 10 år. Stockholm Furniture Fair har i sin tur stått bakom Editors Choice Awards. Nu initieras ett samarbete för att möjliggöra mer tyngd och substans till såväl priserna som pristagarna. Målet är att skapa ett stort gemensamt pris utifrån en stark plattform med internationell utblick. Tillsammans görs en kraftsamling för att stärka och sporra designbranschen och stötta både kreatörer och företag.

Prisceremonin för Scandinavian Design Awards kommer att hållas i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm måndagen den 6 februari 2023. Det utlovas en spektakulär kväll tillsammans med Nordens design- och arkitekturelit, fylld med underhållning och spännande prisutdelningar. Biljettförsäljning kommer ge möjlighet till designintresserade att närvara under kvällen. Vinnarna visas också i en kurerad utställning på Stockholm Furniture Fair 2023.

Scandinavian Design Awards består av åtta priskategorier:

Architecture of the Year
Furniture of the Year
Interior Detail of the Year
Designer of the Year
Garden Design of the Year
Sustainability Award of the Year
Rising Star of the Year
Producer of the Year

En namnkunnig jury från arkitektur- och designbranscherna i Sverige, Norge, Danmark och Finland utser vinnarna. Juryn består av en noggrant selekterad grupp, samtliga praktiserande inom respektive yrkeskategori där de har gedigen erfarenhet. Juryns ordförande är arkitekturhistorikern och författaren Martin Rörby.

Scandinavian Design Awards jury 2023:

Amina Djemili / chefredaktör Rum Hemma
Anya Sebton / designer och inredningsarkitekt och grundare av Anya Sebton design
Bettina Bieberstein Lee / chefredaktör Rum Ute
Cecilia Öfverholm / chefredaktör på Tidskriften Rum
Cristiano Pigazzini / creative director och grundare av Note Design Studio
Eero Koivisto / arkitekt och designer och grundare av Claesson Koivisto Rune
Hanna Nova Beatrice / projektchef Stockholm Furniture Fair
Ingerid Helsing Almaas / arkitekt och senior advisor DOGA, Design and Architecture, Norge
Ivana Kildsgaard / arkitekt, hållbarhets- och kvalitetschef på Tengbom
Jacop Merlini / förläggare It is Media
Josefin Udén / chefredaktör Nya Rum
Kenn Römer-Bruhn / författare och trädgårds- och fotojournalist, Danmark
Lisa Marie Mannfolk Eklund / redaktionschef på Tidskriften Rum
Rahel Belatchew /arkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter
Svante Öquist / inspiratör och journalist
Tina Vernon / redaktör Nya Rum
Tuomas Uushemio / arkitekt och fotograf, Finland
Viktoria Millentrup / arkitekt på BIG, Danmark
Tina Hellberg / inredningsdesigner och curator och grundare av Studio Tina Hellberg

It Is Media

Förlaget It Is Media har i tjugofyra år gett ut tidskriften Rum och producerar även ytterligare tre titlar: Nya Rum; magasinet som presenterar arkitektritade bostäder från hela världen, Rum Hemma; ett livsstils- och inredningsmagasin med personliga och inspirerande hemmamiljöer och Rum Ute; magasinet för den stilsäkra trädgårdsesteten. December 2020 lanserades Byrum.se som samlar innehåll från samtliga titlar samt webexklusivt material. It Is Media

Stockholm Furniture Fair

Stockholm Furniture Fair arrangeras av Stockholmsmässan och är världens ledande mötesplats för skandinavisk design. Ingen annanstans i världen hittar du så många skandinaviska designföretag samlade under ett och samma tak. Inför mässan 2023 presenteras en rad stora nyheter – däribland en ny grafisk identitet, en ny plattform för experimentell design och nya mässkoncept. Dessutom är det första gången i mässans historia som utmärkelsen Guest of Honour går till en svensk designstudio – Front. Stockholm Furniture Fair 2023 pågår 7–11 februari på Stockholmsmässan, parallellt med Stockholm Design Week 6–12 februari. Stockholm Furniture Fair

Foto: Martin Brusewitz