Nyheter

Har vi byggt för många padelhallar?

Padeln slog ner som en blixt från en klar himmel för några år sedan. Plötsligt skulle alla spela padel. Sporten är ganska lätt att lära sig och komma in i, vilket gör att den passar för både unga och gamla, men även för de som nödvändigtvis inte har några förkunskaper. Därmed är det inte särskilt konstigt att den fick ett rejält genomslag i landet.

Till och med det äldre gardet som är vana att sitta i bingohallen tog sig till padelbanan (men fortsatte möjligtvis även att spela bingo online istället.) Detta är ett starkt bevis på sportens storhet, och hur uppslukande den var under sin storhetstid.

Under de senaste åren har det tillkommit otaliga padelhallar i de flesta större städer. Ett tag kändes det som att det byggdes en ny bana varje dag, och helt plötsligt fanns det fler padelbanor än vad som egentligen behövs. Efterfrågan är helt enkelt mättad, rejält.

Trenden har vänt, många banor står tomma

Det är tydligt att trenden har vänt. På många håll runt om i landet står banorna tomma under större delen av dygnet, vilket självklart är en katastrof för de som har byggt och driver dem. Plötsligt har de massvis med dyra utgifter, men inga inkomster. Resultatet blir att många padelhallar går i konkurs, eller åtminstone går på knäna.

Samma sak hända i Spanien för bara några år sedan, men trots detta valde många att bygga hallar och banor runt om i Sverige, men får nu betala ett dyrt pris.

Varför har intresset svalnat?

Det finns många anledningar för varför intresset för sporten har svalnat. Padeln var helt ny i Sverige för bara några år sedan, vilket gjorde att den var “exotisk”. Sporten blev snabbt hajpad rejält runt om i landet, inte minst tack vare att många kändisar gav sig in i sporten. Men hajp lägger sig alltid slutligen.

Många människor har numera gått tillbaka till sina ursprungliga sporter, samt att många har valt att testa andra alternativ, exempelvis discgolf. Därmed har padeln hamnat lite i skymundan under de senaste åren.

Finns det hopp inför framtiden?

Ja, det finns ett stort hopp för sporten i framtiden. Även om många har valt att lägga skorna på hyllan, är det fortfarande många som älskar och utövar sporten på regelbunden basis. Många av de hallar som existerar har fortfarande bra beläggning, och spås även ha en ljus framtid, inte minst i de större städerna.

Sporten får även många nya spelare på regelbunden basis, vilket gör att det ständigt fylls på med nya spelare i takt med att andra slutar.