Nyheter

Klart: Det nya Quality Hotel Match

Efter många år av planering och farthinder står nu det nya Quality Hotel Match på plats i Jönköping.  Här har alla hotellrum en enastående utsikt mot Vättern oavsett våning och plats. Med sin arkitektoniska elegans knyts gammalt och nytt ihop genom en tegelgrund och glasfasad. Hotellet är belägen på det industriella tändsticksområdet som genom hotellets gestaltning fått nytt liv och samhörighet till staden.

Med sina 18 våningar, 229 hotellrum, 10 mötesrum, restaurang, bar och gym står nu det nya Quality Hotel Match på plats i Jönköping. Hotellet har en yta på totalt 12 300 kvm, där höjden sträcker sig till 60 meter upp i skyn, vilket ger en enastående utsikt. Hotellet är beläget i det industriella tändsticksområdet och fick som uppgift att sammanfläta det mer moderna västra centrum med den befintliga industriella arkitekturen. Här knyts gammalt och nytt ihop på ett harmoniskt och innovativt sätt.

På våren 2015 vann Skanska och Enter Arkitektur tillsammans marknadsanvisningstävlingen för det nya hotellet som skulle befinnas på det historiska tändsticksområdet.

– Det var jätteroligt att vinna tävlingen tillsammans med Skanska. Det var ett tag sen vi vann det men vi har lärt oss otroligt mycket under alla åren, det är första gången vi har gjort ett hus på 18 våningar, säger Ulrika Cedwin VD på Enter Arkitektur.

Under planeringsfasen ställdes frågorna kring hur man skulle gestalta dessa två olika stadsdelarna på bästa sätt och hur de skulle samverka tillsammans. Enter Arkitektur lyckades att finna en smart och snygg arkitektonisk lösning på detta.

– Vi ville ta tändsticksområdet närmare staden och skapa en passage som leder till området. Detta gjorde vi genom en bred och stor trappa som enkelt kan nås via hotellet Bottenvåningarnas tegel är valt i en kulör och struktur för att knyta ihop byggnaden med tändsticksområdet. Tegelfasaden bryts med glasade slitsar, vilket skapar transparens mot det offentliga stråket och platserna. Glasvolymen upptill kopplas mot staden fast med en mer modern touch. Ambitionen var att länka samman stadskärnan med tändsticksområdet, att låta byggnaden bli en generator för stadslivet, säger Ulrika.

En gradient glasfasad

Hotellet har en midja på plan två som separerar teglet mot glasfasaden och tack vare en genomgående korridor på alla våningar har man separerat de två olika glasdelarna av hotellet elegant. Glasfasaden som är riktad mot tändsticksområdet har en liknande tegelröd färg, medan den andra sidan har en svart glasfasad riktad mot staden.

Glasfasaden är tätare ned till av hotellet och desto längre upp man tittar på byggnaden blir fasaden alltmer öppen, vilket skapar en bredare utblick mot staden och Vättern. Detta ger en vag uppfattning av en gradient som gradvis rör sig mot himlen.

– Fönsterbandet var väldigt viktigt då det löper hela varvet runt hotellet. Detta gör att ALLA rum oavsett vart de befinner sig har Vättern utsikt. Rummen längst upp på hotellet har transparens och får då en fantastisk utsikt tack vare klarglaset, säger Ulrika.

Likaså har hållbarhet varit en prioritet för detta projekt där man har jobbat mycket med materialval. Quality Hotel Match har därför gjort en ansökan till LEED Sweden där de beräknas hamna på den näst högsta nivån – Gold.

WICONA har genom UPB levererat 4600m2 elementfasad och 646m2 stickfasader till projektet. Aluminiumprofilerna är integrerade med laminerat glas AGC Stopsol Supersilver Grå beläggning i två olika färger. På de två första våningarna har stickfasaden monterats mellan tegelväggen, där själva glasstrukturen har ett trippelglas med SNX60 HT solskyddsglas. Likaså upprätthåller fasaden höga ljudkrav mellan hotellrummen (RW + Ctr = 53dB) vilket skapar en lugn och stimulerande miljö där brusljudet stängs ute för hotellgästerna.

Quality Hotel Match framtid

Quality Hotel Match har den bästa utsikten i hela staden men byggnationen har inte alltid varit en dans på rosor. Det har funnits många farthinder på vägen där bygget har skjutits av flertal anledningar. Sprickor på närliggande byggnader och svavelrester från den gamla tändsticksfabriken som skapade små explosioner, men efter många år står det nu klart vid Vätterns sydligaste punkt och blivit ett nytt landmärke för Jönköping.

– Det är kul att se resultatet efter så många år sen vi vann projektet, man blir så glad. Men det roligaste förutom själva färdigställningen av hotellet var nog smyg invigningen som hölls cirka en vecka innan öppningen av hotellet. Att få träffa alla inblandade i projektet och fira det tillsammans, säger Ulrika.

Vad tror du hotellet kommer tillföra till staden?

– Jag tror att hotellet kommer att öppna upp stråket mellan centrum och tändsticksområdet, vilket kommer att tillföra mycket till området. Det behövs hotell i Jönköping speciellt med tanke på Elmia där många event och mässor hålls men även locka andra att komma till Jönköping för att besöka staden, avslutar Ulrika.  

Fakta:

WICONA-Kund: AS UPB

WICONA-Produkt: WICTEC EL 60 + WICTEC 50

Arkitekt: Enter Arkitektur AB

Byggherre: Skanska

Foto: Anders Bobert