Nyheter

Tight schema och minimalt stillestånd på Skandinaviens högsta skyskrapa

På Lindholmen i Göteborg byggs just nu Karlatornet. När tornet står klart 2023 blir det Skandinaviens högsta med sina 245 meter. Den stora byggbranschen ställer höga krav på sina leverantörers pålitlighet, miljöhänsyn och kompetens. Därför är Flügger stolta över att leverera färg och spackel samt expertråd under hela byggprocessen.

Karlatornet blir 73 våningar högt med 611 lägenheter, ett 8 000 kvadratmeter stort hotell, gott om kontor och en skybar på 69:e våningen. Från projektets start 2021 fram till färdigställandet i slutet av 2023 är Flügger leverantör av de många liter färg och kitt som en konstruktion av denna storleksordning kräver.

– Kraven på byggleverantörerna är höga och tidsplanen är tajt. Därför måste produkterna uppfylla stränga standarder för kvalitet och miljö. Vårt arbete på Karlatornet visar hur Flügger är en naturlig och pålitlig leverantör för de största projekten med stor komplexitet. Och vi är väldigt glada och stolta över att få vara en del av projektet, säger Johannes Karlsson, landschef för Flügger Sverige.

Tight schema och minimalt stillestånd

En storskalig konstruktion i storleksordningen, som byggs på några år, kräver ett snävt schema med minsta möjliga stilleståndstid. Det innebär att alla inblandade parter ska kunna leverera produkter med stor precision, vilket också var anledningen till att Flügger vann upphandlingen av bygget – kombinerat med bra produkter och rådgivning.

– När man är en del av ett stort projekt är det alltid höga förväntningar på leverans och rådgivning. På Karlatornet är tidsplanen också väldigt tajt, så för oss som leverantör är det avgörande att det inte blir några leveransförseningar på produkterna och att dessa är effektiva när målarna ska utföra sitt arbete, framhåller Johannes Karlsson.

Har analyserat byggnaden

Flügger levererar spackel, grundfärg och väggfärg till projektet. Den gemensamma nämnaren för alla levererade produkter är att de är noggrant utvalda för konstruktionens karaktär, vilket kräver hög användbarhet och en bra finish.

Ett exempel på varför Flügger vann upphandlingen är att kittet är lätt att använda och snabbtorkande, så att målarna snabbt kan gå vidare. Samtidigt har färgen valts så att den specifikt matchar de arbetsmönster målarna har på bygget av Karlatornet, så att det inte blir några förseningar i bygget.

– Vid en stor byggnad med specifika användnings- och kvalitetskrav är materialen väsentliga. I dag ska spackel klara de förutsättningar som tidseffektivt byggande kräver. Det gör till exempel att vårt spackel har hög tolerans mot växlande temperaturer och luftfuktighet samtidigt som det ger ett otroligt jämnt lager spackel så att man med Special Primer kan måla direkt på väggen efteråt. I slutändan har Perform 5-färgen bra täckförmåga och klarar av de många påverkan på väggar och färg som annars kommer under resten av byggskedet, säger Johannes Karlsson.

Karlatårnet är ett av de första större projekten i den nya stadsdelen Karlastaden som kommer att bestå av kvarter med hus, kontor, butiker och restauranger. Stadsdelen ska enligt planen försörjas med hållbar energi via ett energinav.

Fakta:

Byggnaden blir 245 meter hög med 73 våningar.

Tornet kommer att rymma 611 lägenheter, 300 hotellrum, 8 000 kvadratmeter hotell och en skybar.

Flügger levererar följande produkter: Flügger Sandplast LB spackel, Flügger Sandplast LSR spackel, Specialprimer och väggfärgen Utför 5.