Nyheter

Inspirerad av vattnet – det böljande Våghuset

Våghusets arkitektur representerar Göteborgs hjärta, med en böljande glasfasad smälter den harmoniskt in mellan vattnet och stadsmiljön. Både exteriören och interiören representerar liv och rörelse och 2022 välkomnar denna vågiga byggnad sina första hyresgäster. En spektakulär och utstickande glasfasad från WICONA omsluter byggnaden och reflekterar stadens liv med sitt heltäckande glas som löper från våning till våning. 

– Verkligheten har överträffat dikten, poängterar Mattias Lind, tidigare arkitekt hos White Arkitekter.

Den 10 000 kvadratmeter stora byggnaden har 13 våningar och varje våning är utformad för att anpassas efter hyresgästernas behov och önskemål. Hyresgästerna kommer att ha tillgång till ett tak med en fantastisk utsikt över både vatten och stad. Men, Våghuset är så mycket mer än ett kontorshus, det är en del av stadsutvecklingen och stadens nav. Bottenvåningen kommer att fyllas med butiker, restauranger och caféer.

Mattias Lind som var (och är fortfarande till viss del) ansvarig arkitekt beskriver att inspirationen är hämtad från Göteborgs historia. Staden var ambitiös redan från start och definierade platsen som ett landmärke och därmed ställdes höga förväntningar på att även byggnaden skulle berätta historien om Sveriges största handelsplats på västkusten.

”Varför finns Göteborg?” Det var bland de första frågorna designteamet ställde sig, och som namnet på projektet redan avslöjat, så är vatten de grundelement som byggt staden. Namnet avslöjar även en annan historia, nämligen den om stadens järnvåg. Sverige exporterade mycket järn, och för att väga järnen fanns en våg som stod på den exakta platsen du idag hittar Våghuset på.

– Klart att formen är utmanande, det måste gå ihop hela vägen runt om. Här är det enormt viktigt att fasadentreprenören bygger med stor precision. För att en sådan här idé ska fungera så måste allt vara i symbios – fina profiler och fina glas som skapar ett sömlöst intryck, säger Matthias Lind, tidigare arkitekt hos White Arkitekter.

Byggnaden är BREEAM-certifierad enligt nivån Excellent, vilket visar att ett stort fokus har lagts på material och på att skapa hälsosamma arbetsytor. Även Masthuggskajen i sig har uppnått en citylab-certifiering som innebär att området är en del av en hållbar stadsutveckling – detta är det första området i Sverige att få denna certifiering.

Glasfasaden ger ett intryck av mycket liv med sina många reflektioner. Exteriören strålar och interiören fylls med massor av naturligt ljus. Tanken med exteriören är att visa likheten med det närliggande vattnet, det enskilt viktigaste landskapselementet för Göteborg som stad.

Byggnaden består av totalt 264 välvda partier i fyra olika profilformer som är fördelade på den vågformade fasaden samt husets rundande knutar på baksidan.

Under konstruktionen fanns höga krav som blev tvungna att följas under hela processen, dels de komplexa kraven på ljudreduktion, U-värde, Lt-värde och G-värde. Likaså fanns det krav på återvunnen materialandel samt att allt material skulle vara registrerat i Byggvarubedömningen. WICONA har med hjälp av Staticus levererat och monterat aluminiumfasaden till projektet.

Fakta:

Entreprenör: NCC
Metallbyggare (WICONA fasader): Staticus / ACC Glas och Fasadkonsult
WICONA produkter: WICTEC EL evo och WICTEC 50 fasad

Foto: Felix Gerlach