Nyheter

Låga driftskostnader gör nyproduktion till en attraktiv boendeform

Skenande byggkostnader i kombination med stigande räntor har fått många bostadsutvecklare att skjuta fram eller pausa försäljningar av nya bostäder. Tanken på att köpa bostad i rådande konjunkturläge med den osäkerhet som råder på bostadsmarknaden skrämmer många spekulanter.

Ekeblad Bostad känner man sig samtidigt trygg med att de har en bostadsprodukt som kan vara attraktiv i tuffare tider även om det kan ta lite tid innan marknaden kommer igång.

– När hushållsekonomin blir mer pressad är yteffektiva, prisvärda och lagom stora radhus en boendeform som vi tror kan fortsätta attrahera köpare, menar Staffan Hagström, VD på Ekeblad Bostad.

I takt med att energi- och elpriserna stiger kan nyproduktion även få en fördel gentemot många äldre befintliga bostäder.

– Kanske är det först nu som värmepumpar med energiåtervinning, välisolerade klimatskal och solcellsbeklädda tak på allvar visar sig i plånboken. Jag tror vi som arbetar med nyproduktion har varit lite dåliga på att framhäva skillnaderna i energiförbrukning tidigare, fortsätter Hagström.

– Har man tidigare sneglat på villamarknaden kan radhus i bostadsrättsform vara en produkt som uppfyller de flesta av de funktioner man söker i ett småhus men till lägre kostnad. Lägg dessutom till möjligheten att köpa genom de olika hyrköpsmodeller vi själva och andra i branschen erbjuder. Vår modell, BoStart, ger köparna möjlighet att bo i hela bostaden trots att de bara äger halva. På så sätt kan vi hjälpa unga och familjer med mindre sparat kapital att köpa en egen bostad.

– Det är viktigt att politikerna, bankerna och branschen nu tillsammans försöker hitta lösningar som gör det möjligt för fler att kunna skaffa en bostad som passar den aktuella livssituationen. Det är svårt att pausa livet, i synnerhet för unga och människor i familjebildande åldrar, avslutar Hagström.