Nyheter

Byggstart: Nya lägenheter i Skäggetorp

Nu förbereds marken för byggnation av det nya bostadshuset i Skäggetorp, Linköping. Ett trähus i tre våningar som innehåller 10 lägenheter mer än det bostadshus som brann på Skattegården 101–106 i juni 2020. Planen är att huset monteras efter årsskiftet och inflyttning sker troligtvis under hösten 2023.

Det nya huset är ett så kallat kombohus, ett prefabricerat bostadshus som har avropats från Sveriges Allmännyttas ramavtal. Avtalet innebär att Stångåstaden relativt snabbt har kunnat få tillgång till färdigupphandlade bostäder med bra standard, låg klimatpåverkan och till en rimlig produktionskostnad.

– Med tanke på den situation som råder just nu, där vi ser prisökningar på material och höjda byggkostnader, så har valet av ett kombohus varit extra lyckad. Vi är glada över att arbetet nu är igång och att vi för första gången på länge kommer att kunna erbjuda nyproducerade hyreslägenheter i Skäggetorp, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Huset som kommer efter årsskiftet levereras i moduler, som till stora delar är förbyggda i fabrik. Det gör att byggtiden på plats förkortas.

– Valet av kombohus har medfört att vi kunnat pressa både byggtid och pris. Det innebär att vi kan erbjuda våra kunder ett nyproducerat boende av hög kvalitet till en rimlig månadskostnad. Huset blir ett lyft för hela stadsdelen och ett bevis på att vi satsar långsiktigt i Skäggetorp, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Fakta:

Kombohus avrop från Sveriges Allmännyttas ramavtal

Hustyp: Kombohus Lamell

Husleverantör: Unibep S.A. ett av Polens största byggföretag.