Nyheter

Säljstart: SilviaBo i Helsingborg – första området enligt nytt koncept för seniorbostäder

Stiftelsen Silviahemmet, BoKlok och IKEA har tillsammans tagit fram SilviaBo, ett koncept för bostäder för seniorbostäder. Nu startar försäljningen av det första fullskaliga SilviaBo-området. Fysiskt och psykiskt välmående står i centrum, med hög nivå av tillgänglighetsanpassning och förtur i försäljningen till personer med kognitiva nedsättningar.

Området som har fått namnet SilviaBo Skrabelycke, invigdes av H.M. Drottning Silvia i slutet av maj i år, i samband med stadsmässan H22 City Expo. Huset är ritat av välkände arkitekten Thomas Sandell och de 24 lägenheterna består av två till tre rum och kök. Bostäderna är tillgänglighetsanpassade och i området som helhet läggs stort fokus på att främja såväl fysiskt som psykiskt välmående.

– SilviaBo är ett boendekoncept för äldre vuxna och innebär ljusa lägenheter med genomtänkta detaljer för ett bekvämt, praktiskt och tryggt boende. I SilviaBo Skrabelycke finns ett gemensamt klubb- och växthus och en grönskande, sinnlig utemiljö som är tänkt att främja hälsan hos de boende. Det kommer även att finnas en trygghetsvärd som kan arrangera sociala aktiviteter för de boende men också hjälpa till med olika vardagssysslor såsom att beställa hantverkstjänster, handla eller städa, säger Henrik Grahn, projektchef på BoKlok.

– Vi har lagt stor vikt vid utformningen av utemiljön med en grönskande trädgård som ska stimulera olika sinnen och med flera möjligheter till gemenskap. Träd och växter kommer att bidra med vintergrönska, sprakande höstfärger, tidig vårblomning och doftande sommarblomning. Detta genererar även ekosystemtjänster, som i sin tur hjälper till att förbättra förutsättningar för miljön, omhändertagande av dagvatten och biologisk mångfald, säger Julia Rehnström, landskapsingenjör på Landskapsprojektören SYD AB och den som utarbetat den konceptuella utemiljön för SilviaBo.

SilviaBo Skrabelycke ligger i stadsdelen Mariastaden i norra delen av Helsingborg. I Mariastaden finns god service med större mataffär, gym och caféer. Det finns flera busshållplatser i närområdet och tågstationen Maria station ligger 800 meter från området. Utöver den grönskande gården finns ett sinnligt promenadstråk som löper längs med kvarteret och vidare ut mot ett helt nytt grönområde som Helsingborgs stad utvecklar.

SilviaBo i Mariastaden ska bidra till Helsingborgs stads satsning för att skapa ett demensvänligt Helsingborg med miljöer som stimulerar sinnen, skapar positiva tankar och ökar välbefinnandet för personer med kognitiva begränsningar eller funktionsnedsättning.

För att få köpa en bostad i SilviaBo Skrabelycke ska minst en person i hushållet ha fyllt 55 år. Om det kan styrkas att en person i hushållet lever med kognitiva svårigheter i vardagen har den personen förtur vid försäljningen. Intresseanmälan för att kunna köpa en lägenhet stänger 1 september kl. 12. Planerad inflyttning för bostäderna är i december i år.

Om SilviaBo Skrabelycke:

24 bostadsrättslägenheter med 2 till 3 rum och kök.

Området färdigställdes i maj 2022 och invigdes av H.M. Drottning Silvia 31 maj under stadsmässan H22 City Expo.

Det finns en sinnlig utemiljö och trädgård med gemensamt klubb- och växthus.

Flera hållbara lösningar som uppsamlingstank för regnvatten, solceller på taken och laddstolpar på parkeringen finns.