Nyheter

Amhult 2 fortsätter bygga på den gamla flygplatsen

Text: Gösta Löfström

Det gamla flygplatsområdet i Torslanda på Hisingen fortsätter att bebyggas. I år har 80 nya hyresrätter i två byggkroppar byggstartats i kvarteret Spitfire i Amhult Centrum för inflyttning etappvis från våren 2023.

Det är fastighetsbolaget Amhult 2 AB som uppför de 80 hyreslägenheterna, varav fem radhuslägenheter med egen ingång i direkt anslutning till byggkropparna. Mellan byggnaderna anläggs en inbjudande innergård.

De båda byggnaderna har varierande höjd från en till fyra våningar. Samtliga lägenheter har uteplats eller balkong och radhuslägenheterna får två uteplatser, en vid entrén och en större som nås via vardagsrummet. Lägenheterna varierar från små yteffektiva ettor till fyror. Radhuslägenheterna omfattar fem rum. De ligger centralt i Amhult nära handel och kommunikationer. Husen får fasader i tegel och puts i varierande samspel.

–Det blir hög standard i lägenheterna med parkett och alla maskiner, målade vita väggar och mycket inredning i färgskalan svart, vitt, grått. Få lägenheter blir likadana. De flesta blir unika med varierande golvyta även om antalet rum är samma, säger Emilie Loft, VD i Amhult 2 AB, som tidigare uppfört närmare 250 lägenheter i Amhult.

Hela grunden är pålad och vissa delar får platsgjuten källare medan andra delar bygger på pålad platta i marknivå. I källare blir det cykelparkering och lägenhetsförråd.

Takvinklar och leveranstider

För BRA Teknik AB, som är huvudkonstruktör i projektet, är utmaningen främst takkonstruktionen och därtill i vissa fall långa leveranstider på material, till exempel stål, till följd av pandemin och kriget i Ukraina.

– Bygget i sig är ganska standard, men mycket av utmaningen för oss ligger i takkonstruktionen med många vinklar och vrår. Vi har försökt skynda på projekteringen för att skapa tid för leveranser, säger Alexander Strand, konstruktör hos Billström Riemer Andersson Teknik AB.

Byggnaderna i kvarteret Spitfire Amhult Centrum är benämnda S och T och förbereds för kommande anslutning till ett kvarter H.

Amhult 2 AB är ett företag vars verksamhet i första hand är att bygga och förvalta byggprojekt i Amhult Centrum etapp II. Därefter ska företaget successivt förvärva och utveckla nya byggnadsprojekt i närområdet där synergivinster kan göras med befintlig verksamhet.

Just nu inväntar företaget en ändring i detaljplanen för att kunna påbörja fortsatt bostadsbyggande i bland annat kvarteret Herkules, som blir företagets tionde projekt i Amhult Centrum.

Expansivt bostadsområde

Amhult vid före detta Torslanda flygplats på Hisingen beskrivs som en av Göteborgs mest expansiva stadsdelar för bostadsbebyggelse. Flygplatsen lades ner 1977 då Landvetter flygplats öster om Göteborg stod klar. Beslut om att utveckla Amhult till bostadsområde togs 2001. 2004 började området bebyggas. Det ska bli ett modernt boendeområde med handel i blandad stadsbebyggelse, ett komplett samhälle med egen identitet, god funktion och höga trivselvärden.

FAKTA:

Byggherre: Amhult 2 AB

Totalentreprenör: Veidekke Entreprenad AB

Arkitekt: Smideman Arkitekter

Konstruktör: Billström, Riemer Andersson (BRA) Teknik AB

Byggtid: februari 2022 – juli 2024

Kostnad 135 MSEK