Nyheter

Tengbom nomineras i WAF

Tengbom har nominerats i den internationella arkitekturtävlingen World Architecture Festival (WAF), där flera av världens främsta arkitektkontor är representerade. Det är det nya besökscentret för Bergs slussar vid Linköping som gått till final bland hundratals internationella bidrag.

Det nya besökscentret vid Bergs slussar är beläget högst upp vid Bergs slussar vid Göta kanal. Nedanför ligger de sju berömda slussarna som bär fartygen och båtarna upp från sjön Roxen. Åt andra hållet, över den lilla hamnen, fortsätter Göta kanal genom landskapet. Runtom finns kulturlämningar från så långt tillbaka i tiden som järnåldern, genom århundraden av jordbruk och den viktiga transportvägen Göta kanal till industrialiseringens början och dagens fritidsbåtar.

Det nya besökscentret kommer att bestå av tre sammanhängande byggnader knyter an till den livliga kanalen och den lilla hamnen. Byggnadernas kurvor i kombination med sadeltakens vinkel gör att byggnaderna liknar uppochnedvända båtar. Besökscentret hämtar inspiration från både naturlandskapet och de gamla gårdshusen i området. Enkla sadeltak efterliknar traktens traditionella bebyggelse. Men i byggnadens andra ända förändras taket av den naturliga kurvan, så att det istället blir en del av landskapet där gavlarna öppnar upp för utsikten.

Träkonstruktionen är inte bara en del av byggtraditionerna i området, utan också en del av de hållbara idéerna bakom byggnaderna. Trä kan hittas i närheten, vilket ytterligare minskar CO2-utsläppen. Träkonstruktionernas lätthet gör det också möjligt att slippa gräva i kulturlandskapet i byggprocessen. Detta minskar såväl utsläppen under bygget som åverkan på landskapet.

World Architecture Festival är en av världens mest prestigefyllda arkitekturtävlingar. I år hålls den i Lissabon mellan den 30 november och den 2 december 2022.

Fakta om besökscentret

Beställare: AB Göta kanalbolag
Total yta: 1 000–1 500 m2
Arkitekt: Tengbom
Utsiktsrum med vy över omgivningarna, utställningsytor, konferensanläggning samt en restaurang för cirka 100 gäster