Nyheter

Sjösättningen i Malmö vinner Årets Bostadsprojekt i Guldhemmet

Skanskas kvarter Sjösättningen i Västra hamnen i Malmö är vinnare i Årets Bostadsprojekt i Guldhemmet, en tävling som arrangeras varje år av Hemnet. Skanska Sveriges vice vd Anders Erlandsson var på plats och tog emot priset för projektet som är banbrytande inom social hållbarhet.

– Vi är glada och stolta över att Sjösättningen utsetts till Årets Bostadsprojekt i Guldhemmet. Från start har Sjösättningen haft extra fokus på social hållbarhet i nära samarbete med Malmö stad. Priset är ett fint kvitto på att allas engagemang för ett grönt och trivsamt bostadskvarter har lyckats, säger Anders Erlandsson, vice vd på Skanska Sverige.

I kvarteret Sjösättningen har Skanska utvecklat bostadsrätter, hyresrätter, kommersiella lokaler, ett äldreboende och en skola. Social hållbarhet har varit i fokus sedan start. I detta pilotprojekt lyfte staden in sociala krav vid marktilldelningen och utvecklade utifrån det tillsammans med Skanska en gemensam social agenda för kvarteret. Den fokuserade på barn och ungas uppväxtvillkor samt sammanhållning i staden: viktiga framtidsfrågor enligt Malmökommissionens rekommendationer för en hållbar utveckling.

För att motverka utanförskap på arbetsmarknaden och ge unga sysselsättning erbjöd Skanska med underentreprenörer ett femtontal lärlings- och praktikplatser under byggtiden. Genom skolsamverkan med Kunskapsgymnasiet fick eleverna möta Skanskamedarbetare och inspireras till vidare studier inom bygg och teknik. Tredjeklassare på Stapelbäddsskolan deltog i ett konstprojekt om en trygg stad ur barnens perspektiv.

Sjösättningen bidrar till ett socialt hållbart Malmö i många år framöver.

Läs mer om:

Kvarteret Sjösättningen

Mer om kvarteret Sjösättningen

Malmökommissionen

Yalla Trappan

Skolsamverkan med barns konst om trygghet

STPLN

Vinnovastöd till Skanska