Nyheter

Totallösning inom el och automation från Solotec till Foodhills i Bjuv

I skånska Bjuv sjuder det av nybyggaranda vid Foodhills, det nya klustret för livsmedelsproduktion som utvecklats på Findus tidigare anläggning. Idag arbetar här cirka 1200 personer på 36 olika företag. Solotec har en filial på området och ansvarar för installation av el och automation samt service och underhåll på Foodhills. För snabba och tillförlitliga leveranser har Solotec valt att samarbeta med Elektroskandia.

Bakgrunden till bildandet av Foodhills var att Findus 2016 meddelade att produktionen i Bjuv skulle flyttas till Tyskland. Findus hade då 650 anställda vid enheten. Samma år bildades Foodhills AB och under 2017 påbörjades arbetet med att utveckla anläggningen till ett företagskluster för cirkulär livsmedelsproduktion. Initiativtagare bakom Foodhills är Bengt Persson samt Erik Paulsson och bakom satsningen står ägarna Backahill.

– Under 2018 tillträdde vi området, som består av 84 hektar mark och fastigheter med en total yta om 110 000 kvadratmeter. I samarbete med Backahill AB och Catena AB startade vi det gemensamt ägda bolaget Foodhills Fastighet AB, vars uppgift är att äga och förvalta områdets fastigheter och fungera som hyresvärd för olika företag som vill etablera sig här. Vårt arbete har varit mycket framgångsrikt och idag är det 36 företag verksamma på området med en samlad personalstyrka om 1200 personer. Att jämföras med de 600 personer som tidigare arbetade här för Findus, säger Bengt Persson, vd för GroPro AB, ett systerföretag till Foodhills.

Utveckla livsmedelsproduktion

Foodhills vision är att på området utveckla livsmedelsproduktion som är innovativ, hållbar och lönsam. Största företaget på området är idag tyska HelloFresh, som flyttade in 2019 och har ett lager om drygt 27 000 kvm, vid vilket man packar matkassar till svenska konsumenter. Foodhills AB har fokus på odling och försäljning av frysta gröna ärtor från odlare i Skåne och Halland, en satsning som varit mycket framgångsrik. 2018 producerade man 1 800 ton och för 2022 räknar man med 15 000 ton, varav 80 procent exporteras. I maj 2021 startade GroPro AB, som byggt en helt ny fabrik för att producera proteinkoncentrat.

– Det är Sveriges första proteinfabrik, där protein från ärtor och andra baljväxter utvinns med en unik metod. Det här är ett helsvenskt och miljövänligt alternativ till importerad soya och animaliska proteiner, kommenterar Bengt Persson.

Solotec erbjuder helhetslösning

Sedan två år tillbaka har el- och automationsföretaget Solotec en filial på Foodhills-området.

Glenn Tillgren är projektledare på Solotec och han arbetade tidigare som elansvarig för Findus Sverige.

– Ja, jag kan stället och fastigheterna så det har varit väldigt roligt att nu vara med och bygga upp Foodhills nya verksamhet på området. Solotec är i grunden ett elautomationsföretag och skåpbyggare men vi har utvecklats till att även ta entreprenad med maskininstallation, automation, elinstallation, service och underhåll för våra industrikunder. Kunderna vill ha ett företag som kan hjälpa dem med helheten. Av totalt cirka 30 anställda har vi idag sex till sju man heltid på Foodhills, som sköter installationer, service och underhåll för flera av hyresgästerna på området. Ett av våra senaste projekt är entreprenaden samt även installationen av processen vid GroPro:s nya proteinfabrik. Ett riktigt spännande uppdrag, säger Glenn Tillgren.

Samarbetsavtal med Elektroskandia

Solotec har sedan flera år tillbaka samarbete med Elektroskandia då det gäller leverans av elmateriel.

– I samband med att vi fick allt större entreprenader på Foodhills tog jag kontakt med flera elgrossister för att höra vad de kunde erbjuda. Vi ville ha ett långvarigt och nära samarbete med en grossist som kunde garantera snabba leveranser, bra support och prisbild. Jag träffade Elektroskandias säljare Håkan Gräntz, vi gick igenom våra önskemål och jag fick direkt en bra känsla att de förstod vad vi var ute efter. Vi skrev därför avtal, gällande såväl Foodhills som våra andra projekt, med Elektroskandia, säger Glenn Tillgren.

– Vi levererar dels traditionellt installationsmateriel, kabel, kabelstegar och belysning men även automationsprodukter. Jag har kontakt med Solotec säkert två, tre gånger i veckan då vi går igenom offerter, order och leveranser samt stämmer av och ger dem den support de behöver. Vi hjälper även till med belysningsberäkningar då det behövs. Solotec har ökat inköpen betydligt sen vi skrev avtal och vi levererar normalt fyra till fem order per dag till dem och av detta är säkert 70 procent till Foodhills-filialen, säger Håkan Gräntz.

Kundunikt sortiment

– Elektroskandia har även tagit fram ett kundunikt sortiment med egen prislista för oss, en så kallad EBL-lista. Det underlättar för alla på företaget då vi ska beställa materiel till olika projekt så vet vi att beställer vi från listan vi får den mest kostnadseffektiva lösningen. Samarbetet med Elektroskandia fungerar bra, de har hög tillgänglighet på materiel vilket ger stabilitet till vår verksamhet, avslutar Glenn Tillgren.