Nyheter

Klimatsmart och innovativt flerbostadshus i trä invigs i Lund

I Brunnshög strax norr om Lund invigs i april 2022 Lagerkransen med 82 hållbara och klimatsmarta hyresrätter. Hela området kännetecknas av innovation och hållbarhet och Lagerkransen är inget undantag. Projektet leds av Forsen på uppdrag av Lansa, som har köpt fastigheten av Wästbygg.

Trästomme, smarta sopsystem och den tuffaste miljöklassningen. Lagerkransen sticker ut från mängden på flera sätt.

– Stommen är i korslimmat trä, vilket minimerar klimatpåverkan. Men trä har också andra fördelar – det blir en bättre arbetsmiljö under byggtiden och en mer behaglig boendemiljö. Träet kommer att vara synligt i både trappuppgångar och lägenheter, säger Ulrika von Wachenfeldt, projektchef på Lansa.

Lagerkransen byggs med sikte på certifieringen Miljöbyggnad Guld, vilket är ovanligt vid byggnationer i trä.

– Det är svårt att uppnå guld – kraven är höga och det kostar en hel del. Både Wästbygg och Lansa har satsat mycket på hållbara materialval och låg klimatpåverkan, så vi är lite extra stolta över det här projektet.

Ulrika Hyll från Forsen anlitades av Lansa som projektledare redan innan spaden sattes i jorden och har varit Lansas förlängda arm hela resan fram till slutbesiktning. Hennes roll som projektledare är att bevaka Lansas intressen: avtal, tider, ekonomi och kvalitet. En hel del förbättringar har också gjorts under resans gång.

– Det har varit ett väldigt smidigt projekt. Eftersom det är relativt nytt att bygga i KLT har projekteringen och planeringen fått ta mer tid än normalt, men det ingick i kalkylen. Det har varit ett roligt projekt att leda – förutom de tuffa miljökraven har Lagerkransen ett antal smarta hem-lösningar som ligger i framkant: röststyrd belysning, en cykel- och elbilspool runt hörnet och sopor som sugs ner i ett system under jorden.

Ulrika von Wachenfeldt betonar hur viktigt det är med en projektledare som är engagerad och som de kan lita på.

– Lansa är en liten organisation och måste anlita extern kompetens som hjälper oss i projekten. Forsen är en av våra största samarbetsparters och vi är jättenöjda med deras arbete och engagemang – detta är ett av sammanlagt fem projekt där vi samarbetar med Forsen.

De övriga är Bona Terra i Lund, Journalen i Malmö, Ramlösa Port i Helsingborg och Solmagasinet i Malmö.

Arkitekt: Johan Celsing Arkitektkontor.

Bild: Studio Superb