Nyheter

NCC bygger ytterligare 96 lägenheter i Älvsjöstaden

NCC ska på uppdrag av Familjebostäder bygga 96 hyresrättslägenheter i Älvsjöstaden i södra Stockholm. Detta är parternas fjärde gemensamma projekt i området. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 200 MSEK.

Älvsjöstaden är ett större stadsutvecklingsområde i Älvsjö där tidigare fabriks- och industrimark omvandlas till stadskvarter nära grönområden och pendeltåg.

NCC och Familjebostäder har samarbetat i Älvsjöstaden sedan 2019. Tidigare har man gemensamt startat tre projekt i området, Kabelverket 17, Jordkabeln och Kabelverket 19. Projekt som motsvarar nästan 500 hyresrättslägenheter. Nu inleds parternas fjärde projekt – Kraftcentralen 1.

– Nu inleder Familjebostäder bygget av vårt sista bostadskvarter i Älvsjöstaden. Vi närmar oss slutmålet – en ny, levande och hållbar stadsdel med gångavstånd till pendeln. Det har verkligen varit roligt att vara med och utveckla en ny del av Älvsjö med fler än 2 000 bostäder. Dessutom blir det en väldigt fin stadsmiljö med grönområden, restauranger, service och motionsmöjligheter, säger Håkan Siggelin, chef projektutvecklingsavdelningen, Familjebostäder.

NCC:s uppdrag omfattar nybyggnation av 96 hyresrättslägenheter som kommer att fördelas i tre huskroppar. Lägenheterna är i storleken 1-4 rum och kök inklusive balkong eller uteplats.

Projektet arbetar efter Älvsjöstadens plan för miljö och energi och bostäderna uppförs enligt Miljöbyggnad nivå Silver som ställer höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god ventilation och bra materialval.

– Ett nära och bra samarbete från starten har möjliggjort att vi kontinuerligt har optimerat bostadsprodukten men även lyckas överföra viktig kunskap och erfarenhet till kommande moment. Allt detta tar vi nu med oss när vi fortsätter att utveckla Älvsjöstaden ihop, säger Annika Grönberg, avdelningschef NCC Building Sweden.

Byggstart beräknas ske i mars 2022 och första inflyttning beräknas ske under 2023. Affären uppgår till cirka 200 MSEK och orderregistreras i det första kvartalet 2022 i affärsområde NCC Building Sweden.

Foto: AIX Arkitekter/Familjebostäder