Nyheter

Danska arkitekter imponerar med kreativ lösning för ett badrum på bara sex kvadratmeter

Igår utsågs vinnaren av arkitekttävlingen 6×6 på restaurang Alchemist. Bakom tävlingen stod Geberit, och det kom bakom både dem och den externa domarpanelen, där olika sex utvalda danska arkitektbyråers lösningar för det ”perfekta badrummet” fanns.

I början av året bjöd Geberit in utvalda arkitektbyråer på sex av deras europeiska marknader att delta i en internationell designtävling. Utmaningen var att rita den bästa lösningen för ett badrum på 6 kvadratmeter med hjälp av Geberits design.

Med 150 års know-how inom badrummet är experterna på Geberit vana vid innovativa lösningar. Ändå blev de förvånade över hur olika bud tickade in från deltagarna. Detsamma var de tre domarna som i går var med och utsåg vinnaren i den danska tävlingen.

– Det gör det faktiskt svårt att välja en vinnare eftersom lösningarna helt enkelt är så olika – vissa talar till hjärtat, andra till vår inre utövare. Men det är häftigt att se några nya ’takes’ på klassiska utmaningar i ett så viktigt rum som badrummet, sa en av de tre domarna, designern Kasper Salto, som bl.a. är känd från tv-programmet ’Danmarks nästa klassiker’.

Vinnare blev Bjerg Arkitektur för en lyxig spaversion av ett privat badrum, där man får sitta och njuta av naturen från badkaret.

Men just en detalj, som också arkitekterna bakom är extra stolta över, lyftes fram av domarna, nämligen den integrerade hyllan, som funktionellt och visuellt gör att badrummets olika nivåer passar riktigt bra ihop. Likaså lades vikt vid ett innovativt takfönster, som framför allt på kvällen kommer att spridas riktigt fint i rummet.

– Som arkitekter är vi mer problemlösande, men vi måste också kunna skapa upplevelser av vardagliga sysslor. Därför har vi skapat ett utrymme som fungerar som ett dagligt andrum – en oas där man kan vara ensam och ta en paus nära naturen, säger Helga Baldvinsdóttir och Carsten Wraae Jensen, arkitekter på Bjerg Arkitektur.

Vart och ett av de sex deltagande länderna har nu utsett en nationell vinnare, som går vidare till en internationell tävling, där vinnaren utses i maj.

Den nationella vinnaren har utsetts via röster från en oberoende domarpanel och röster som erhållits via en onlineundersökning på Geberit.dk.

Den danska domargruppen bestod förutom Kasper Salto av opinionsbildare, hotellägare och modeexpert Uffe Buchard samt industridesigner och partner i Holscher Design, Jette Banke.

Andra plats gick till Henning Larsen Architects och tredje plats till MOLE arkitekter. Förstaplatsen vann 25 000 DKK och möjligheten att vinna en större summa i den internationella tävlingen.