Nyheter

De tävlar om priset Ung Svensk Arkitektur

Priset Ung Svensk Arkitektur är Tidskriften Arkitekturs sätt att lyfta fram arkitekter i början av sin karriär. Årets fyra tävlande återfinns i Röstånga i Skåne, på Gotland och i Stockholm. Vem som vinner avgörs på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.

Ung Svensk Arkitektur går till en arkitekt som är max 40 år, verksam inom inrednings-, hus-, landskapsarkitektur eller inom stadsplanering.

– Priset hyllar de som befinner sig i början av arkitekters ofta långa yrkesliv. Årets nominerade är alla starka exempel på förmågan att hålla ihop den stora uppgiften och skapa intimitet och inlevelse genom material och platsverkan, säger Arkitekturs chefredaktör Malin Zimm.

De tävlande spänner från ett café i centrala Stockholm, över en tillbyggnad i Röstånga och tre variationer på en hustyp på Gotland, till delar av en park i en förort i södra Stockholm.

– De vi har valt ut kan verka som enkla uppgifter för en arkitekt, men tricket är hur de är genomförda. Man har ofta en stark idé som ung, men kan ha svårt att driva igenom den eftersom man inte är tillräckligt erfaren. De här har gått i mål med det, säger juryns ordförande Tomas Lauri.

Unga i början av sin bana gör oftast mindre byggen, med liten budget. Juryordföranden säger att de nominerade är föredömen, som hela branschen borde titta på för att se hur man gör stor arkitektur med små medel:

– De som lyckas har trollat.

De tävlande är:

Café Banacado, Stockholm

Arkitektoniska kärnvärden skapar ett kafé med filmisk karaktär och en miljö som vill bort från livet utanför.

– Här kliver man in i en annan värld, nästan som i en Wes Anderson-film, och det har åstadkommits med en snäv budget. Mycket handlar om färger och precisa interiördetaljer som inte känns konstlade – det är oväntat och har fantastisk tonträff, säger Tomas Lauri.

Arkitekt: Aska, beställare: Banacado

House for two artists, villa, Röstånga

En tillbyggnad med genomtänkta kontraster och en interiör som för tanken till såväl konsthall som moderna industrier.

– På ett poetiskt och estetiskt sätt driver arkitekterna väldigt långt vilken påverkan en tillbyggnad kan ha. Den är en stark kontrast till det befintliga bostadshuset som gör helheten mer intressant och spännande, säger Tomas Lauri.

Arkitekt: Förstberg Ling, beställare: Jenny Nordberg, Andreas Kurtsson

Villatriptyk Butter, 319 och Djupvike, Gotland

En triptyk med stora kvaliteter som genom skickligt hantverkskunnande lyckas vara både tidlös, elegant och naturnära.

– Arkitekterna har använt sig av hustypen danskt fritidshus från 1960-talet, och utifrån den gjort tre varianter på ett tema. Alla är starka hus med stora kvaliteter, både i inredningen, som byggnad betraktade och hur de passar i landskapet. Vi kan faktiskt prata om ett allkonstverk, säger Tomas Lauri.

Arkitekt: Ateljé Ö, beställare: privat

Vårbergstoppen, parkinstallation, Stockholm

Det dramatiska landskapet är vitaliserat med conversation pieces och en ambition om att skapa en mer utmanande lekmiljö.

– Arkitektens tillägg – ett fågeltorn, klot som lekredskap – når upp till en skulptural nivå. Samtidigt hjälper de till att skapa rum i parken och har sin funktion. Genom att sätta rätt objekt på rätt ställe skapar de en stor upplevelse och stärker parken, säger Tomas Lauri.

Arkitekt: Andrén Fogelström, beställare: Trafikkontoret i Stockholms stad

– Som ung arkitekt behöver man all uppmuntran man kan få. Och vi ser att unga talanger både har ett stort engagemang och en stor förmåga att finna nya lösningar för arkitektoniska problem. Tidskriften Arkitektur gör därför en viktig insats med sitt pris, säger Fredrik Drotte, vice ordförande för Sveriges Arkitekter.

På bilden: Café Banacado, House for two artists, villatriptyk och Vårbergstoppen är nominerade till Ung Svensk Arkitektur