Nyheter

Byggstart: De första av tre punkthus i stadsdelen Öxnehaga och Slåtterkarlen

Text: Kim Hall

Byggnationen av det första av tre punkthus i stadsdelen Öxnehaga och Slåtterkarlen utanför Jönköping och Huskvarna är under uppförande. Totalt kommer här att finnas 193 hyresrättslägenheter och ett gemensamt garage cirka 120 meter över Vätterns yta.

Det rör sig om cirka 10 600 kvadratmeter lägenhetsyta. Konstruktionen består av prefabricerad betong och taken kommer att förses med solceller.  Våningshöjderna på de tre punkthusen är tio, tolv och fjorton våningar.  Storleken på lägenheterna varierar från ett till tre rum och kök.

– Vi är glada över att få bidra till den lokala samhällsutvecklingen i form av att utbudet av hyresrätter ökar. Lägenheterna kommer dessutom att ha en fantastisk utsikt över Vättern och ha nära till bra kommunikationer, säger Martin Alexanderson, arbetschef på Peab.

Beställare är HP Boendeutveckling och Ulricehamns Betong AB. Enter Arkitektur har formgett byggnaderna medan Peab är generalentreprenörer.

– Sommaren 2021 påbörjade vi arbetet med att bygga den första etappen av tre, som avser 52 hyresrätter i den tio våningar höga huskroppen. Därefter påbörjar vi etapp två och tre successivt. Sommaren 2023 är lägenheterna redo för inflyttning, säger Martin Alexandersson.

Samtliga lägenheter har öppen planlösning med ekparkett på golv och vitmålade väggar. Kakel och klinker i badrum, som även är utrustade med tvättmaskin och torktumlare. Samtliga lägenheter har balkong.

I husens nedre plan, våning ett och två, finns gemensamma lokaler i form av cykelförråd, lägenhetsförråd och teknikutrymmen. Mellan hus ett och två anläggs ett parkeringsgarage delvis under mark med parkering i två plan.

Under planarbetet har sol och skugga samt landskapsbild och hantering av dagvatten varit viktiga frågor för kommunen innan projektet kunde börja. Planområdet för de tre punkthusen ligger i stadsdelen Öxnehaga.

– Genom vår effektiva byggmetod kan vi erbjuda attraktiva hyresrätter som möter bostadsefterfrågan i Jönköping. Vi har samarbetat med Peab i tidigare projekt, varifrån vi tar med oss alla de erfarenheter som uppkommer under byggprocessen, säger Carolina Axelsson, vd på HP Boendeutveckling.

På bilden: Första punkthuset av tre i stadsdelen Öxnehaga och Slåtterkarlen mellan Jönköping och Huskvarna är under uppförande. Här byggs 193 lägenheter med utsikt över Vättern och de gröna omgivningarna.

Illustration: HP Boendeutveckling 

FAKTA:
Tidplan: Juni 2021 – augusti 2023
Byggherre: HP Boendeutveckling AB och Ulricehamns Betong
Generalentreprenör: Peab Sverige AB 
Arkitekt: Enter Arkitektur AB 
Kostnad: Inte officiellt