Nyheter

Nytt vård- och omsorgsboende i Hallsberg

Text: Thomas Andersson

Efter byggstart 2020 kommer ett nytt vård- och omsorgsboende att bli klart att tas i bruk i Hallsberg hösten 2022. Det nya vård- och omsorgsboendet i Hallsberg består av med varandra sammanbundna huskroppar i två våningar.

Det nya vård- och omsorgsboendet Kullängen i Hallsberg med tegelfasad i varierade färger, generösa fönster och utsikt är format av Marge Arkitekter. Vård-och omsorgsboendet omges av en blomsteräng, en parkering och på lite sikt skog och jordbruksmark.

En vård- och omsorgsbyggnad med vad som närmast kan beskrivas som en vinterträdgård och för de boende med tillgång till inte mindre än nio lättillgängliga och öppna innergårdar. Det vill säga gårdsliknande uterum, atrier.

”Genom boendets klosterlika uppbyggnad kring en serie innergårdar skapas en intim småskalighet trots den till ytan stora byggnaden”, lyder ansvariga arkitekten Marge Arkitekteters beskrivning av den arkitektoniska gestaltningen.

Vård- och omsorgsboendet med sina huskroppar får sammanlagt 128 lägenheter med en yta på vardera 32 kvadratmeter. Lägg bland annat till ett stort antal inglasade balkonger samt en hörsal med trägolv, infärgad betong och plats för 100 sittande.

”Värdigt boende”

Målet har varit att skapa ett ”värdigt boende” med en utformning som anknyter till normer och modell för den privata bostaden.

Därför har ”lägenheter längs korridorer undvikits så långt möjligt”, förklarar Marge Arkitekter i beskrivningen av projektet på sin hemsida.

Efter att den första spaden för byggprojektet Kullängen i Hallsberg sattes i marken år 2020 började byggnaden att uppföras med en platsgjuten betongstomme som restes på platta på mark.

– Markförhållandena på plats har varit en utmaning. Huset ligger på Hallsbergs mest” vattensjuka mark, säger totalentreprenören Byggtema i Örebros arbetschef Ulf Wennlöf .

Vård- och omsorgsbyggnadens stomme är en VST-stomme. Det vill säga en platsgjuten stomme med en kvarsittande form av skivmaterial som ställs på plats och därefter fylls med betong.

– Installationer monteras på fabrik och kommer i VST-väggarna. Utanpå väggarna monteras PIR-isolering och tegel, tillägger Ulf Wennlöf på Byggtema i Örebro.

Boende och vårdcentral

Det nya vård-och omsorgsboendet uppförs i anslutning till den tidigare vårdbyggnaden Kullängen, som nu byggs om till Hallsbergs vårdcentral.

Fastighetsägare för vård- och omsorgsboendets nya byggnad är Länsgården Fastigheter, med Hallsbergs kommun och det nya vård- och omsorgsboendet som blivande hyresgäst.

På bilden: Den privata bostaden och dess miljö är Marge Arkitekters vision för Hallsbergs kommuns nya vård- och omsorgsboende Kullängen.

Bild: Marge Arkitekter

FAKTA:
Tidplan: mars 2020-juni 2022
Byggherre: Länsgården Fastigheter AB
Totalentreprenör: Byggtema i Örebro AB
Arkitekt: Marge Arkitekter AB
Kostnad: 400 mkr